Koken met een vleugje whisky, doe jij het al?

  • Keuken
  • juni 18, 2019
  • Comments Off
whisky recepten

Whisky is de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit gestegen. Steeds meer mensen genieten van een heerlijk glaasje Single Malt. Veel mensen zijn ook al wel bekend met verschillende cocktails die met whisky worden vervaardigd. Maar waar nog niet heel veel mensen van geproefd hebben zijn gerechten die met whisky worden bereid. De veelzijdigheid van verschillende smaakprofielen van de haast ontelbare verschillende whisky’s zorgen voor mooie combinaties voor het maken van heerlijke gerechten. Hieronder beschreven we enkele voorbeelden:

In Schotse whisky gemarineerde zalm

Zowel zalm als whisky zijn belangrijke Schotse exportproducten. In dit gerecht komen deze twee gerechten samen.

Leg de zalm op een bord en plaats deze even in de vriezer. Snij de zalm vervolgens zo dun mogelijk met een goed scherp mes. Leg de verkregen reepjes zalm vervolgens op een bord en besprenkel deze met whisky en citroensap. Voeg ook zout, peper en andere kruiden naar keuze toe en laat het geheel vervolgens goed intrekken. Probeer de zalm minimaal een uur, maar liever nog wat langer staan en overgiet deze eventueel nog enkele keer met het sap. Bak de zalm vervolgens in de pan of wikkel deze in aluminium folie voor in de oven voor het beste resultaat!

Biefstuk in whisky saus

Dit is een stevig gerecht met een robuuste smaak. Een goede smaakrijke whisky zoals een Islay whisky sluit hier perfect bij aan. Probeer ook hierbij de biefstuk in dunne reepjes te snijden. Bak de repen biefstuk vervolgens 5 a 10 minuten met wat uitjes en boter in de pan te pakken. Zorg dat ze een mooie bruin kleurtje krijgen. Schenk hier vervolgens wat Islay whisky en room bij en geniet van een heerlijk stukje vlees.

Cranachan met frambozen

whisky gerechten

Om een feestelijke avond met heerlijke whisky recepten compleet te maken kan natuurlijk een lekker whisky dessert niet ontbreken. Cranachan is een typisch Schots desert met frambozen en in whisky gemarineerde havermout. Pak 4 eetlepels havermout en toast deze even een paar minuten in een droge koekenpan. Pak hier weer 3 lepels van en mix deze met 2 eetlepels whisky in een bakje. Zorg ervoor dat de whisky in dit bakje minimaal een uur de tijd heeft om goed in de havermout te trekken. Klop vervolgens slagroom op en meng er aan hend einde ook nog 1 eetlepel whisky en 2 eetlepels honing doorheen. Probeer de havermout, frambozen en slagroom vervolgens in laagjes in een mooi glas te verdelen. Zo krijg je een sierlijk en smakelijk nagerechtje!

Previous «
Next »