Gootsteen in de keuken verstopt? Zo los je dat op!

  • Keuken
  • maart 14, 2022
  • Comments Off
gootsteen verstopt

Een verstopte gootsteen is iets waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Hoewel het relatief gemakkelijk op te lossen is, is het wel een heel vervelend probleem. Bovendien moet je vooral niet te lang wachten met het zoeken naar een oplossing. Het is noodzakelijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Gelukkig hoeft het ontstoppen van de gootsteen niet al te moeilijk te zijn. Als je weet wat de oorzaak is, kan je dit in de meeste gevallen gewoon zelf. 

Maak gebruik van een speciale ontstopper 

Ben je op zoek naar een manier om de gootsteen snel en eenvoudig te ontstoppen? Maak dan gebruik van een speciale vloeibare ontstopper. Dit is verreweg de meest eenvoudige en snelle methode om de gootsteen effectief te ontstoppen. Het product is al gebruiksklaar en kan direct in de gootsteen worden gespoten. Vervolgens hoef je het enkel nog even te laten inwerken en kun je het vervolgens doorspoelen. Als het goed is, is de verstopping dan direct verholpen. 

Is er sprake van een zeer hardnekkige verstopping en loopt de gootsteen ook na deze behandeling nog niet door? Laat dan de wasbak en de afvoer vollopen met kokend water en voeg opnieuw circa 300 ml aan het water toe. Laat dit vervolgens een nacht staan en spoel alles volledig na met warm water. In 90 procent van de gevallen is de verstopping nu opgelost. 

Een plopper 

Een zuigontstopper, ook wel een ‘plopper’ genoemd in de volksmond, wordt meestal als eerste toegepast bij een simpele verstopping. Deze wordt op de afvoeropening gezet en vervolgens wordt door een vacuüm en pompende beweging het vuil losgetrokken. Het is goed om bij het gebruik van de plopper een laagje water in de gootsteen te laten staan. Op die manier is het vacuüm sterker. 

Helpt de plopper niet meteen? Wacht dan nog even en voer nog enkele pogingen uit. Vaak moet je gewoon even geluk hebben dat het vuil volledig losschiet. Is de verstopping losgekomen? Spoel de gootsteen dan nog even goed door en gebruik eventueel nog een vloeibare ontstopper om alle mogelijke vuilresten te verwijderen. 

Schakel een expert in 


Heb je al heel veel simpele methodes toegepast en lijkt niets te helpen? Stop dan vooral met het kopen van dure middelen of het verspillen van huis-tuin en keukenmiddeltjes, maar ga over tot het inschakelen van een expert. Als alle verschillende methodes niet hebben geholpen, zit er echt niets anders op dan het inschakelen van een expert. Zo weet je zeker dat je geen onnodige schade aanricht aan de afvoer en zal de verstopping snel zijn verholpen. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus pas in de keuken op met vuil- en vetresten. Deze kunnen de afvoer onnodig verstoppen. Bovendien kunnen deze resten zich gaan ophopen en aan de afvoer gaan hechten. Hierdoor is de kans groot dat de verstopping uiteindelijk alleen maar erger wordt en lastig op te lossen zal zijn. Wees dus voorzichtig met wat je door de gootsteen spoelt en gebruik deze zeker niet als vuilnisbak.

Previous «
Next »