Welke verschillende pannen zijn er op de markt?

  • Keuken
  • augustus 24, 2021
  • Comments Off
verschillende pannen

Loop een willekeurige kookwinkel in en je ziet direct hoeveel verschillende soorten pannen er zijn. Natuurlijk hoef je niet voor ieder gerecht een speciale pan te hebben, maar toch kan het aanbod overweldigend zijn als je op zoek gaat naar nieuwe pannen. Gelukkig zijn er merken als Le Creuset die het hele spectrum coveren. Welke pannen je nodig hebt in je keuken is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder vind je de juiste informatie zodat je voor jezelf uit kan maken welke pannen je nodig hebt in je keuken.

Het allerbelangrijkste is dat je pannen koopt die bij jouw fornuis passen. Kook je op gas, keramisch, of inductie, halogeen of elektrisch. Moeten je pannen ook in je oven kunnen of is dat niet nodig. Allemaal dingen die bepalen van welk materiaal je pan moet zijn. Uiteraard is koken op gas nog steeds de bekendste vorm van koken, je pan staat hierbij rechtstreeks op het vuur. Voor koken op gas heb je geen speciale pannen nodig.

Koken op inductie

Als je kookt op inductie worden je pannen verwarmd door een elektromagnetische straling. De kookplaat zelf wordt niet warm maar de straling gaat door je kookplaat heen. Voor koken op inductie heb je dan ook speciale pannen nodig die een dikke en magnetische bodem hebben, let hier goed op! Als je keramisch kookt heb je een glazen kookplaat die juist bij de bron wordt verwarmd door gloeispiralen of een infraroodbron. 

Koken op halogeen doe je op een keramische plaat waaronder sterke halogeenlampen zitten. Deze lampen verwarmen de keramische plaat die vervolgens je pannen weer verwarmt. Ook bij halogeen is het belangrijk dat je pan een erg vlakke bodem heeft zodat de warmte het best wordt geleid. Als laatste kun je ook nog elektrisch koken, hierbij heb je pitten die elektrisch worden verwarmden deze warmte doorgeven aan je pannen. Bijna alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken waarbij een vlakke bodem het best werkt.

De verschillende materialen waar pannen van gemaakt worden

Pannen worden tegenwoordig gemaakt van allerlei verschillende soorten materialen. De meest voorkomende soorten pannen zijn gietijzeren pannen, aluminium pannen en roestvrij stalen (RVS) pannen. Sommige materialen worden weer extra bewerkt. Roestvrij stalen pannen zijn erg harde pannen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Je hoeft bij deze pannen niet bang te zijn dat er snel krasjes op zullen komen en ook zijn deze pannen bestand tegen zure ingrediënten. RVS-pannen zijn makkelijk schoon te maken. 

Bij een aluminium pan beschik je over een wat lichtere pan die snel warm is. Nadeel is echter dat een pan van alleen aluminium de warmte niet lang vast kan houden. Op gas heb je daarnaast de kans dat deze pannen snel vervormen. Als je dan bijvoorbeeld overstapt op keramisch koken of koken op inductie kan het zijn dat je nieuwe pannen aan moet schaffen.

Gietijzeren pannen

Een pan van gietijzer is een erg zware en massieve pan, het duurt iets langer voor deze pannen goed warm zijn maar als ze eenmaal op temperatuur zijn dan blijven ze dat ook. Hierdoor wordt dit type pan vaak gebruikt voor gerechten die lang moeten opwarmen of sudderen, zoals een roast. De pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen en zullen niet snel vervormen, ook kunnen veel gietijzeren pannen in de oven worden gebruikt. Deze pannen gaan vaak levenslang mee en zijn dus ook een goede investering. 

Previous «
Next »