Nieuwe spatwand in de keuken: 5x inspiratie

  • Vanessa
  • augustus 26, 2021
  • Comments Off
tips voor keuken spatwanden

Gaan jullie een nieuwe keuken kopen of gaan jullie binnenkort renoveren? Dan is dit het ideale moment om een nieuwe spatwand te kopen! Een spatwand in de keuken beschermt je muur niet alleen tegen water en vet tijdens het koken, maar kan ook een prachtige blikvanger zijn. Wij geven je graag inspiratie voor een nieuwe spatwand in de keuken! 

Nieuwe spatwand in de keuken

1. Nieuwe spatwand in de keuken: trendy tegels

Tegelwanden werden zeer lang gezien in de keuken en ze zijn opnieuw aan een opmars bezig. De saaie, ouderwetse tegels van vroeger maken nu plaats voor trendy varianten in allerlei kleuren en vormen. Tegenwoordig zijn de geometrische vormen zoals de hexagon ontzettend populair, maar ook Portugese tegels doen het heel goed in de keuken. Het voordeel van tegels is dat ze goed tegen de hitte kunnen en gemakkelijk schoon te maken zijn.

2. Een kunststof spatwand

Ook een kunststof spatwand is een leuk idee. Echter kan de samenstelling van een kunststof spatwand nogal verschillen. Meestal bestaat deze spatwand uit MDF of laminaat, voorzien van een harde toplaag, vergelijkbaar met een keukenwerkblad. De wandpanelen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en patronen, en komen zelfs in de buurt van hout of natuursteen. 

Er zijn nog andere samenstellingen mogelijk, bijvoorbeeld kunststof met een aluminiumlaagje. Ook op deze platen worden verschillende patronen geprint. Zo’n kunststof wand met een hip tegelmotief of een houtstructuur ziet er superleuk uit! Of wat dacht je van een mooie foto? Het voordeel van een kunststof exemplaar is dat je geen vakman nodig hebt want je kunt het gemakkelijk zelf monteren.

Handig om te weten: als je een kookplaat op gas hebt, dan is het aangeraden om een extra glazen spatscherm te plaatsen!

Nieuwe spatwand in de keuken 5x inspiratie

3. Spatwand behang

Ja, ook behang in de keuken is mogelijk! Met speciaal keukenbehang geef je je keuken in no time een nieuwe look. Dit behang is waterbestendig en brandwerend. Bovendien is het gemaakt van PVC met een print die UV-bestendig is. Ook keukenbehang heeft een aantal voordelen: het is eenvoudig schoon te maken en gemakkelijk zelf te plaatsen met een speciale behanglijm. De kleuren, prints en stijlen zijn eindeloos!

Ook hier is het trouwens handig om een glazen spatscherm te plaatsen voor het behang als je op gas kookt. 

4. Een likje verf

Het is natuurlijk ook mogelijk om de geverfde muur van je keuken door te trekken naar je spatwand. Dit is prima te doen als je kiest voor een verf die goed te reinigen is. Alleen het spatgevoelige gedeelte vraagt een beetje extra aandacht. Hierop kan je een speciale sealer of vernislaag aanbrengen. Je ziet deze nauwelijks, maar ze zal de verf wel extra beschermen. Daarnaast kan je overwegen om een bijkomende lage spatrand te plaatsen.

spatwand

5. Industrieel beton

Heb je een industriële keuken? Dan is een betonnen spatwand heel mooi, zeker in combinatie met een werkblad uit hetzelfde materiaal. Dit wordt wel het beste door een vakman aangebracht en afgewerkt met een speciale sealer. En net zoals bij verf is een extra lage spatrand aan te raden. Hou je van een betonlook maar vind je echt beton te veel gedoe? Dan kan je kiezen voor een kunststof wandpaneel in betonlook!

Nieuwe spatwand

Zo, we hopen dat deze inspiratie je kan helpen bij de aanschaf van een nieuwe spatwand in de keuken. Zelfs als je geen nieuwe keuken gaat kopen of geen verbouwing op de planning hebt staan, is een nieuwe spatwand leuk om je keuken een make-over te geven!

Previous «
Next »