Nieuwe keukenkraan kopen? Dit moet je erover weten

  • Vanessa
  • augustus 26, 2021
  • Comments Off
Dit moet je weten als je een nieuwe keukenkraan kopen

Je gebruikt de keukenkraan veel meer dan je denkt. Je handen wassen, de kookpot vullen, groenten spoelen of de vuile vaat afwassen. Voor al deze dingen heb je water van de kraan nodig. Is je huidige kraan aan vervanging toe of wil je gewoon graag een nieuwe keukenkraan kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals deze!

Welk materiaal keukenkraan kies je?

Wellicht heb je een voorkeur voor het materiaal dat je het mooiste vindt, maar dat is niet het belangrijkste. Er zit namelijk ook een verschil in kwaliteit tussen de verschillende materialen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je!

een nieuwe keukenkraan kopen

Messing

Verchroomd messing is de meest voorkomende variant als het om keukenkranen gaat. Het is een tikkeltje goedkoper dan een massief messing kraan, maar het is een goed alternatief dat lang meegaat. Woon je in een gebied met hard water? Dan kies je toch beter voor een massief messing kraan.

Inox of roestvrij staal

Deze robuuste kranen komen in de praktijk niet zo vaak voor. Ze zijn goed bestand tegen hoge temperaturen en slijtage. Let op: dikwijls denk je dat het een inox kraan is, maar eigenlijk is het een messing kraan met een inox uitstraling.

Zink

De meeste keukenkranen in de goedkoopste categorie zijn zinken kranen. Ze zullen een tijdje meegaan, maar zodra de beschermlaag is aangetast, zullen ze beginnen roesten.

Hoe wil je de nieuwe keukenkraan bedienen?

Ga je voor een handige kraan of ben je helemaal weg van de retro look van de tweegreepskranen? Dit is iets waar je goed moet over nadenken want je gebruikt de keukenkraan meer dan je denkt.

nieuwe keukenkraan kopen

Een greepskeukenkraan

Bij dit soort kranen kan je zowel de temperatuur als de intensiteit van de waterstraal met dezelfde hendel bedienen. Dit kan dus gemakkelijk met één hand. Vergeet niet dat je soms vuile handen hebt of je handen vol hebt. In dat geval gebruik je gewoon de rug van je hand of je elleboog.

Tweegreepsmengkranen

Kies je voor de klassieke look met een aparte hendel of knop voor koud en warm water? Deze zien er heel leuk uit, maar ze zijn veel minder praktisch. Je moet namelijk zelf de twee kranen openen en zelf het water mengen tot het de juiste temperatuur heeft bereikt. Tweegreepsmengkranen zijn dan ook niet ideaal als je water in de keuken wilt besparen. 

Contactloze kraan

Hou je van hygiëne in de keuken? Dan is een handsfree kraan wellicht iets voor jou! Je hoeft alleen maar even je hand voor de sensor te houden en de kraan springt automatisch aan en weer uit na bijvoorbeeld dertig seconden. Je kunt de kraan uiteraard ook altijd manueel bedienen via de gewone handgreep.

Nog een paar dingen om over na te denken

Een uittrekbare arm

Een keukenkraan met een flexibele, uittrekbare arm is erg handig. Hiermee bereik je gemakkelijk ieder hoekje als je de spoelbak wilt schoonmaken. Daarnaast is het handig om fruit en groenten te wassen, of om een emmer water te laten vollopen.

Nieuwe keukenkraan kopen? Dit moet je erover weten

Kokend water kraan

Ja, je leest het goed: met deze kraan krijg je kokend water rechtstreeks uit de kraan. Dit is erg praktisch als je aan het koken bent of snel een kop thee wilt maken. Je hoeft alleen maar het kinderslot te ontgrendelen en dat is het. Een kokend water kraan bestaat uit een kraan en een boiler die beschikbaar is in diverse formaten. Voor de boiler is het belangrijk dat je genoeg plaats hebt in je keukenkast.

(Bruis)water uit de keukenkraan

Hoe heerlijk is het als er gekoeld, gefilterd en (licht)bruisend water uit de kraan komt? Je kunt zelf de perfecte temperatuur instellen, en je kiest zelf of je gaat voor plat, licht bruisend of bruisend water. Lekker verfrissend en op en top luxe!

Previous «
Next »