Keukenafvoer verstopt?

  • Keuken
  • juni 22, 2023
  • Comments Off
keukenafvoer verstopt

Je hebt zojuist een heerlijke maaltijd bereid en nu wil je de afwas doen. Je draait de kraan open en tot je frustratie merk je dat het water niet snel genoeg wegloopt. Je keukenafvoer is verstopt. Een verstopte keukenafvoer is zonder twijfel een vervelende situatie waar niemand op zit te wachten. Het zorgt voor een ongemakkelijke en onhygiënische omgeving in je keuken. Wij hebben een aantal oplossingen om dit probleem aan te pakken en je keukenafvoer snel weer vrij te maken, zoals een ontstoppingsdienst Gent. Maar er zijn ook dingen die je kunt doen om een verstopte keukenafvoer te voorkomen. 

Oorzaken van een verstopte keukenafvoer

Een verstopte keukenafvoer kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder vetophoping, waarbij olie, vet en voedselresten zich in de afvoerleidingen ophopen en geleidelijk een verstopping veroorzaken. Daarnaast kunnen kleine voedseldeeltjes die per ongeluk door de gootsteen gaan, zich ophopen en de doorstroom belemmeren. Onbedoeld kunnen ook vreemde voorwerpen, zoals bestek, doppen of andere kleine items, in de gootsteen vallen en zo de afvoer blokkeren. Maar wat kun je hieraan doen?

Oplossingen voor een verstopte keukenafvoer

Er zijn verschillende manieren om een verstopte keukenafvoer op te lossen. Een eenvoudige methode is om regelmatig kokend water in de afvoer te gieten, waardoor opgehoopt vet en voedselresten kunnen smelten en wegspoelen. Een mengsel van zuiveringszout en azijn kan ook effectief zijn. Laat het bruisen en spoel het weg met warm water om vet en aanslag op te lossen. Verder kun je een plopper gebruiken om de verstopping los te maken door krachtig op en neer te pompen. Daarnaast zijn er commerciële ontstoppingsmiddelen beschikbaar, maar wees voorzichtig en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Als geen van deze methoden werkt of als je niet zeker bent van wat te doen, moet je toch echt een ontstoppingsdienst inschakelen.Zij kunnen hardnekkige verstoppingen oplossen en je keukenafvoer weer optimaal laten functioneren.

Preventieve maatregelen

Om toekomstige verstoppingen van je keukenafvoer te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen. Giet geen olie of vet door de gootsteen, maar gooi het in de prullenbak of bewaar het voor recycling nadat het is afgekoeld. Verwijder regelmatig voedselresten uit de afvoer met behulp van een zeefje of stop om te voorkomen dat kleine deeltjes in de afvoer terechtkomen. Spoel je afvoer regelmatig met kokend water om de ophoping van vet en vuil te voorkomen. Maak maandelijks de afvoer schoon met zuiveringszout en azijn om eventuele opgebouwde vet- en kalkaanslag op te lossen. Vermijd het doorspoelen van vreemde voorwerpen en houd de gootsteen goed in de gaten om te voorkomen dat kleine items in de afvoer terechtkomen. Met deze tips kun jij een verstopte keukenafvoer verhelpen of voorkomen.

Previous «
Next »