Alles wat je moet weten over een steelpan met anti aanbaklaag

  • Keuken
  • februari 9, 2019
  • Comments Off
Steelpan met anti aanbaklaag

Of je nu van koken houdt of niet: een steelpan is onmisbaar in iedere keuken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een steelpannetje met anti aanbaklaag. 

Wat is een anti aanbak steelpan?

Het anti aanbak gedeelte van een steelpan is gemaakt van teflon. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor kabels en in de ruimtevaart. Pannen met anti aanbaklaag bestaan sinds 1959 en waren in die tijd heel innoverend. Met een anti aanbak steelpan is het bijna onmogelijk om voedsel aan te laten koeken. Tegenwoordig zijn er ook keramische anti aanbaklagen op de markt. Die pannen zijn krasbestendiger en beter voor het milieu. Ook kunnen ze meer hitte verdragen en ze gaan langer mee. Teflon is makkelijker schoon te maken. 

Waarom je moet kiezen voor een steelpan met anti aanbaklaag

Gemak is de belangrijkste reden dat je moet kiezen voor een steelpan met anti aanbaklaag. Dit soort pannen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Als je merkt dat de steelpan oud begint te worden, schaf dan zeker een nieuwe aan. Het kan zijn dat er stukjes loskomen. Die kunnen in het ergste geval je slokdarm beschadigen. Een ander bijkomend nadeel is dat voedsel sneller aan zal bakken. Hierdoor komen er kankerverwekkende stoffen vrij. 

Wat kun maken in een steelpan met anti aanbaklaag?

Je doet een beetje boter in de pan, laat het warm worden en legt een lekker biefstukje erin. Je hebt er weinig omkijken meer naar! Je hoeft het vlees alleen wat in beweging te houden en af en toe om te draaien. Een steelpan met anti aanbaklaag is ook uitermate geschikt om stukjes ui in te fruiten als basis voor een saus of ragout. Of om eieren in te koken of soep op te warmen. Gebruik wel altijd een beetje boter of olie. Vetvrij koken in een anti aanbak steelpan wordt niet aangeraden. 

Handige functionele zaken

Eet je regelmatig alleen? Een steelpannetje met anti aanbaklaag is dan echt iets voor jou. Hier kun je gemakkelijk een 1-persoonsmaaltijd in maken. Wil je dat de teflonlaag voor lange tijd onaangetast blijft? Dan is het zaak om houten of plastic keukengerei te gebruiken en geen metaal. Zo blijft je steelpan in goede staat. Kook bij voorkeur niet te heet. De teflonlaag kan dan smelten. Je kunt de steelpan het beste met de hand afwassen. In de vaatwasser kan de anti aanbaklaag beschadigd raken.

Previous «
Next »