Staafmixer kopen: waar moet je op letten?

  • Keuken
  • februari 8, 2019
  • Comments Off
goede staafmixer

Harde noten ‘crushen’, een sausje maken of slagroom kloppen. Een staafmixer neemt je veel werk uit handen bij het bakken en koken. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een goede staafmixer wilt kopen? Er zijn veel soorten staafmixers te koop, van mixers met beperkte mogelijkheden tot mixers die op alle punten goed scoren. Een fijne staafmixer is bij voorkeur een die zowel harde als zachte ingrediënten kan pureren en het liefst zo min mogelijk herrie maakt. Als je noten wilt crushen, wil je natuurlijk niet het gevoel hebben dat het apparaat bijna als een boormachine klinkt.

Staafmixer mogelijkheden

Veel staafmixers zijn prima in gebruik als je zachte ingrediënten wilt mixen en pureren. Met een goede staafmixer kun je de meeste ingrediënten letterlijk in een handomdraai pureren. Voor harde ingrediënten heb je meestal een wat luxere uitvoering nodig. Bedenk dus welke staafmixer mogelijkheden je vooral belangrijk vindt. Bij sommige staafmixers krijg je allerlei accessoires erbij zoals een maatbeker, een garde en verschillende formaten hakmolens. Soms zijn de mogelijkheden zo uitgebreid dat de mixer veel andere keuken apparaten en accessoires overbodig maakt.

Een simpele staafmixer voor sporadisch gebruik kun je voor enkele tientjes kopen. Meestal heb je voor €30 al een fijne staafmixer. Wil je graag een luxe en multifunctionele mixer? Dan betaal je al gauw €70. Let bij de aankoop o.a. op de volgende zaken:

Accessoires
Met een garde en een hakmolentje heb je meer staafmixer mogelijkheden. Erg fijn voor de echte keukenprins(es).

Spetteren
Kijk naar de staafmixervoet of deze het spettergevaar zo goed mogelijk reduceert. Met een mixbeker en deksel en een anti-spatvoet beperk je het spatten. Zorg dat je de staafmixer pas aanzet als de voet op de bodem van de kom zit. Sommige merken hebben een speciale pureervoet, waardoor je tijdens het mixen geen golvende beweging maakt. Zo vliegen er geen spetters omhoog en blijft je keuken en je kleding schoon.

Snelheid
Sommige staafmixers hebben verschillende snelheden. De wat luxere uitvoeringen hebben zelfs een turbofunctie.

Afneembare voet
De meeste staafmixers zijn voorzien van een afneembare voet. Je kunt de mixer hierdoor een stuk makkelijker schoonmaken.

Snoer
Kijk of de lengte van het snoer voldoet aan je verwachtingen. Meestal is het handig om te kiezen voor een mixer met spiraalsnoer.

Draadloze staafmixers

Een handige tip voor elke hobbykok is de draadloze staafmixer. Zo heb je lekker geen last van een te kort snoer of een snoer dat in de weg zit. Een snoerloze staafmixer is erg ideaal als je het koken of bakken uitgebreid aanpakt en af en toe zachte ingrediënten moet pureren of mixen. Ze hebben echter niet het vermogen voor langdurig en krachtig gebruik. Ook zit er meestal geen turbofunctie op.

Staafmixer recepten

Staafmixers kun je erg goed gebruiken voor het maken van eenvoudige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan soepen zoals wortelsoep en courgettesoep. Kook de groenten in de pan en gebruik vervolgens de staafmixer om alles in een mum van tijd te pureren tot een gladde soep.

Previous «
Next »