Kan een bord in de oven? Wat je moet weten over het gebruik van borden in de oven

  • Keuken
  • oktober 8, 2024
  • Comments Off
kunnen borden in de oven

Je hebt vast weleens het idee gehad om een bord in de oven te zetten. Misschien om voedsel op te warmen, gerechten warm te houden, of zelfs om te experimenteren met een ovenrecept. Maar kan een bord in de oven zonder te breken of te barsten? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten borden, welke typen borden geschikt zijn voor de oven, en waar je op moet letten bij het gebruik van borden in de oven.

Soorten borden: Welk type bord kan in de oven?

Net zoals er verschillende pannen zijn en niet alle pannen in de oven kunnen geldt dat ook voor borden. Niet alle borden zijn hetzelfde, en of je een bord in de oven kunt zetten hangt sterk af van het materiaal. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten borden en of ze in de oven kunnen.

Porseleinen borden

Porselein is een van de meest populaire materialen voor borden. Porseleinen borden zijn over het algemeen hittebestendig en kunnen vaak veilig in de oven worden gebruikt, mits ze geen decoraties bevatten die kunnen smelten of verkleuren door de hitte. Controleer altijd of het bord als ‘ovenbestendig’ is gemarkeerd, want niet alle porseleinen borden zijn hetzelfde.

Aardewerken borden

Aardewerk is een zwaarder en dikker materiaal. Hoewel aardewerk behoorlijk robuust lijkt, kunnen niet alle aardewerken borden in de oven. Sommige soorten aardewerk kunnen namelijk barsten bij hoge temperaturen. Het is belangrijk om te kijken naar de specificaties van het bord: als het ovenbestendig is, zou het veilig moeten zijn voor gebruik in de oven.

Glaswerk borden

Glaswerk is een ander populair materiaal voor borden. Hoewel glas hittebestendig kan zijn, zijn veel glazen borden niet ontworpen voor de oven. Alleen speciaal gehard glas, zoals Pyrex, kan de hitte van een oven aan zonder te breken. Als je glazen borden hebt, controleer dan goed of ze zijn ontworpen voor ovengebruik.

Keramische borden

Keramische borden zijn over het algemeen bestand tegen hogere temperaturen en kunnen vaak veilig in de oven worden gebruikt. Net als bij porselein is het echter belangrijk om te controleren of het bord ovenbestendig is. Zorg er ook voor dat keramische borden geen barsten of scheurtjes hebben, want deze kunnen verergeren door de hitte in de oven.

Plastic borden

Plastic borden moeten absoluut niet in de oven. Ze smelten bij hoge temperaturen en kunnen schadelijke dampen afgeven. Plastic is ontworpen voor koude of kamertemperaturen, dus het is beter om deze borden ver weg van de oven te houden.

Wat betekenen de verschillende standen van de oven voor borden?

Als je een bord in de oven wilt zetten, is het ook belangrijk om te weten op welke temperatuur en stand dit veilig kan. Hier zijn een paar tips voor het gebruik van de ovenstanden:

Hete lucht

Hete lucht zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig door de oven wordt verspreid. Dit is meestal de beste optie als je een bord in de oven plaatst, omdat de hitte gelijkmatiger verdeeld wordt, wat de kans op barsten of scheuren vermindert.

Boven- en onderwarmte

Deze stand is prima voor borden die tegen hitte kunnen, zoals porselein en keramiek. Boven- en onderwarmte zorgt voor een directe verwarming van het bord, dus let erop dat het bord niet te lang in de oven staat, om oververhitting te voorkomen.

Grillstand

De grillstand kan gevaarlijk zijn voor borden, omdat de hitte zeer geconcentreerd is. Dit kan leiden tot plotselinge temperatuurveranderingen, wat borden kan beschadigen, vooral als ze dunner zijn of kleine beschadigingen hebben. Vermijd deze stand als je borden in de oven wilt gebruiken.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een bord in de oven?

Als je besluit een bord in de oven te gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Controleer de temperatuur: Zorg ervoor dat je de temperatuur in de gaten houdt. Veel borden zijn ovenbestendig tot ongeveer 200-250 graden Celsius. Ga niet hoger dan de aanbevolen temperatuur, want dit kan leiden tot barsten of breken.
  • Plaats het bord op een rek: Zet het bord altijd op een ovenrek en niet direct op de bodem van de oven. De directe hitte van de bodem kan ervoor zorgen dat het bord breekt.
  • Langzaam opwarmen en afkoelen: Temperatuurschommelingen zijn gevaarlijk voor borden. Zet het bord nooit in een voorverwarmde oven, maar laat het geleidelijk opwarmen samen met de oven. Laat het ook na het bakken langzaam afkoelen om barsten te voorkomen.

Dus; kan een bord in de oven?

De vraag “kan een bord in de oven?” hangt af van het materiaal van het bord en de temperatuur waarop je het wilt gebruiken. Porselein, keramiek en gehard glas zijn meestal geschikt voor de oven, terwijl plastic en sommige aardewerken borden beter vermeden kunnen worden. Zorg ervoor dat je altijd de temperatuur in de gaten houdt en het bord geleidelijk verwarmt en afkoelt om het risico op schade te minimaliseren.

Als je deze tips volgt, kun je borden veilig in de oven gebruiken en optimaal genieten van je kookervaring zonder onverwachte breuken of barsten!

Previous «
Next »