Alles over het opnieuw beglazen van tegels

 • Joey
 • maart 22, 2023
 • Comments Off
Alles over het opnieuw beglazen van tegels

Versleten of verouderde tegels in de badkamer of keuken lijken misschien die ruimte lelijk te maken tot je deze helemaal gaat verbouwen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als jouw tegels niet zo schoon en ongerept meer zijn als je zou willen, maar hij is nog steeds in goede staat, kun je ervoor kiezen om deze opnieuw te beglazen. Het proces lijkt veel op het schilderen van een muur, behalve dat er een speciaal type product voor wordt gebruikt.

Hoewel het Engelse woord ‘reglaze’, afgeleid van glas, impliceert dat het originele glasachtige oppervlak van de tegel opnieuw wordt aangebracht, is dit niet hoe dit wordt gedaan bij tegels. In de fabriek wordt de tegel behandeld met een mengsel van kleurstoffen en een glas product. De tegel wordt vele uren gebakken in ovens bij hoge temperaturen, dit is onmogelijk als de tegel op zijn plaats zit.

Bij het opnieuw beglazen van de tegel worden de tegel en het voegmiddel geverfd met een tweedelig vloeibaar epoxy acryl dat eruit ziet en zich gedraagt ​​als keramiek. Het hoogglanzende oppervlak is speciaal ontworpen voor tegels en is bestand tegen schuren, krassen en schimmels. Het aanbrengen van dit product, wat dik en zwaar is, kan soms een hele klus zijn als je niet weet hoe het moet… maar gelukkig zijn wij er voor je!

Hoewel het niet zo sterk is als het originele glazuur, is het behoorlijk slagvast en behoudt het zijn kleur in de loop van de tijd.

Voordelen:

 • Tegel hoeft niet verwijderd te worden
 • Relatief goedkoop
 • Zelf te doen

Nadelen:

 • Dekt ook de voegen
 • Reglaze niet zo sterk als origineel glazuur
 • Moeilijk om een ​​perfect glad oppervlak te krijgen

Wanneer tegel opnieuw glazuren

Glazuur de tegel terwijl deze nog in goede conditie is. Als de tegel is gebroken, gebarsten, sterk versleten is of als er meerdere individuele tegels ontbreken, is de tegel meestal voorbij het punt van opnieuw beglazing. In dit geval moet de tegel worden verwijderd en vervangen. Gebruiken wanneer de luchtvochtigheid niet hoger is dan 85 procent. Door een te hoge luchtvochtigheid kan het glazuur-product niet goed drogen.

Tip

Het inhuren van een professional om de tegel opnieuw te glazuren is de beste manier om een ​​professionele afwerking te garanderen.

Veiligheidsoverwegingen

Het opnieuw beglazen van tegels is irriterend voor de ogen en bevat misschien een kankerverwekkende stof van categorie 22 (vermoedelijk kankerverwekkend voor de mens, hoewel het bewijs beperkt is). Draag beschermende latex handschoenen of andere handschoenen en oog- of gezichtsbescherming. Aangezien het product hoofdpijn, slaperigheid en misselijkheid kan veroorzaken, mag het alleen in goed geventileerde ruimtes worden gebruikt.

Wat je nodig hebt:

 • Grote ventilator
 • Vernispenseel met fijne haren
 • Schilderstape
 • Staalborstel
 • Plamuurmes
 • #400 en #600 schuurpapier
 • Sponzen
 • Waterdichte handschoenen
 • P100 masker

Materialen:

 • Tweedelige tegel- en bad/douche glazuringskit
 • Bleekmiddel

Gebied voorbereiden

Als de tegel zich in de badkamer bevindt, verwijder dan alle obstakels zoals douchegordijnen, bevestigde zeepbakjes, handgrepen en handdoekhouders. Verwijder voor tegels in de keuken meubels, maak deuren los, verwijder de afdekplaten van stopcontacten en lichtschakelaars en verwijder de gootsteen. Alles wat niet verwijderd kan worden, plak je af met schilderstape.

Tegels schuren

Gebruik een staalborstel en een plamuurmes om groot aangehecht vuil te verwijderen. Schuur de tegel eerst lichtjes met #400 schuurpapier, daarna met #600 schuurpapier. Het doel is om het glanzende oppervlak af te schuren om het glazuur te helpen hechten. Schuur de voeg niet!

Schone tegel

Verwijder schimmel en meeldauw (vooral in de voeg) met een oplossing van bleekmiddel en water. Schrob goed met een schuurmiddel. Grondig spoelen. Nadat de tegel is opgedroogd, veeg je deze lichtjes af met een doek. Druk niet hard.

Ventileer de ruimte

Tegel glazuur producten zijn schadelijk bij gebruik in kleine, gesloten ruimtes. Ventileer de ruimte dus door alle ramen open te zetten. Draai een grote ventilator naar achteren en plaats hem in een van de ramen om lucht van binnen naar buiten te verplaatsen. Het wordt ook aanbevolen dat je een P100 masker draagt.

Meng in een schone container deel #2 (de basis) met deel #1 (de harsactivator). Gebruik een verfroerder om het product ongeveer een minuut te mengen. Als de twee delen gemengd zijn, heb je ongeveer zes uur werktijd. Plan het project zo dat je binnen die toegewezen tijd twee lagen kunt aanbrengen.

Aanbrengen met penseel

Breng met de kwast aan op de randen van het tegelwerk gebied. Aanbrengen op diepe tegel naden waar de roller niet bij kan. Giet het product in de verfbak. Rol het product uit over de tegel en zorg ervoor dat de vloeistof zich niet ophoopt in de tegel naden. Rol het product niet te veel op om roller strepen te voorkomen. Rol net genoeg om de tegel te bedekken. Laat de eerste laag een uur drogen voordat je de tweede laag aanbrengt en je tegels zien er weer zo goed als nieuw uit!

Previous «
Next »