De ene pan is de andere niet, sterker nog het verschil tussen pannen onderling kan erg groot zijn. Niet alleen de kwaliteit kan verschillen, maar ook de prijzen lopen enorm uit elkaar. Dit komt vooral door het gebruikte materiaal. Daarnaast verschilt per merk de constructie, warmtegeleiding en kwaliteit. Zo heeft een le Creuset pan hele andere eigenschappen dan een wat meer standaard pan. Een goede pannenset maakt je niet ineens een chef-kok maar helpt je wel goed op weg! Wij vertellen je daarom alles wat je moet weten voor de aankoop van het belangrijkste gereedschap in de keuken. Een goede pannenset is daar namelijk onmisbaar.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Wil je goede pannen aanschaffen, dan kun je al deze problemen omzeilen door pannen van een goed merk te kopen, zoals le Creuset, of je kunt kijken naar het juiste materiaal. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten. Bovendien geleid aluminium de warmte goed.
De nadelen van aluminium pannen
Toch heeft ook aluminium een aantal nadelen. Aluminium is niet vaatwasserbestendig en niet bestand tegen de meeste zuren en zouten. Er zouden daardoor witte vlekken kunnen ontstaan. Daarom wordt de aluminium kern ingekapseld door een laag van een ander materiaal, meestal RVS. Dit wordt ook wel een meerlagen-constructie genoemd. Belangrijk is dat de rand van de pan dan ook gesloten is. Anders komt er alsnog vocht bij het aluminium en gaat de rand roesten.
De voordelen van RVS pannen
Een ander groot voordeel van RVS is dat het makkelijk te reinigen is. Je zet hem in de afwasmachine, boent hem schoon met een schuursponsje en schuurmiddel, het maakt niet uit. Schoon is schoon. Of laat je hem na het feestmaal een nachtje staan, niks aan de hand. Dan reinig je de pan de volgende dag.
Pannen gemaakt van koper
Koper geleidt zeer goed maar is relatief kostbaar en lastig in onderhoud. Een goed alternatief is aluminium. Aluminium is een goede warmtegeleider, minder kostbaar en lekker licht van gewicht. Vandaar dat de moderne kookpannen doorgaans zijn voorzien van een aluminium kern. Bij een inferieure pan is het aluminium alleen in de bodem verwerkt. Bij een kwaliteitspan zijn ook de wanden voorzien van aluminium. Dit zorgt voor optimale opname, verdeling en opslag van warmte van de bodem tot bovenin de pan. Dit garandeert niet alleen een optimaal kook- of bakproces maar zorgt er ook nog eens voor dat er weinig warmte verloren gaat. Je kookt dus energiezuiniger.
Het resultaat van je gerecht hangt deels af van de juiste warmtegeleiding in de pan. Hoe gelijkmatiger de warmte wordt verdeeld, hoe meer controle je hebt tijdens het koken. Of een pan de warmte gelijkmatig geleid kan je eenvoudig testen met de bekende bloem-test. Bedek de bodem van de pan eens met een egaal laagje bloem en zet hem op je kookplaat. Een pan met slechte warmtegeleiding zal duidelijk bruine kringen in de bloem laten zien. Een goede pan zorgt voor een egale spreiding van de warmte waardoor de bloem over de hele bodem egaal bruin wordt.
Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang. Dat betekent: je brengt de inhoud aan de kook, zet de warmtebron lager en wat verandert er? Niks. De inhoud brandt toch aan omdat de bodem lange tijd op temperatuur blijft. Dit is een nadeel bij de bereiding van sauzen. Het is daarom belangrijk dat de pan een bodem van precies de juiste dikte heeft. Gebruik dus altijd de juiste pan voor een bepaald gerecht.