Het Zweeds bedrijf IKEA kondigde op dinsdag 13 oktober een programma aan, waarbij klanten ongewenste meubels kunnen inruilen voor winkelbonnen. Als onderdeel van hun initiatief genaamd “Buy Back” biedt de Zweedse meubelhandelaar klanten in 27 landen de kans om hun oude meubels in te ruilen voor vouchers, ter bevordering van hun duurzaamheidsinitiatief.
IKEA is van plan om in november van dit jaar een plan te lanceren waarbij ongewenste boekenkasten en bepaalde andere meubelstukken die klanten niet langer nodig hebben terug worden gekocht. Artikelen kunnen worden ingeruild op basis van hun staat, waarbij “as new” producten tot 50% van de oorspronkelijke prijs opbrengen, artikelen die in zeer goed staat zijn kunnen worden ingeruild voor 40% van de prijs en gebruikte meubels aan 30% van de originele prijs.
Met andere woorden, het bedrag dat je terugkrijgt is afhankelijk van de staat van het artikel. Het enige dat je hoeft te doen, is een formulier invullen, het naar de retourbalie van een Ikea-winkel brengen en de producten worden beoordeeld op slijtage. Alle meubels zonder bekleding kunnen worden teruggebracht.
“Door duurzaam leven eenvoudiger en toegankelijker te maken, hoopt Ikea dat het initiatief zijn klanten zal helpen een stelling in te nemen tegen overmatige consumptie op de Black Friday van dit jaar en in de komende jaren”, zei het bedrijf in een verwijzing naar 27 november, wanneer veel winkels grote kortingen aanbieden op Black Friday en zo meer consumeren stimuleren.
De meubels moeten volledig gemonteerd terug worden gebracht, je mag je professioneel gereedschap voor het monteren van meubels dus in de gereedschapskist laten, want je hoeft niet zelf de slag te gaan. De klanten die de meubels terugbrengen, ontvangen een ‘Ikea refund card’, zonder vervaldatum, aldus het persbericht.
“Een circulaire economie kan alleen worden bereikt door hierin te investeren en samen te werken met klanten, andere bedrijven, lokale gemeenschappen en overheden, zodat we afval kunnen uitroeien en een cyclus van reparatie, hergebruik, renovatie en recycling kunnen creëren”, zei Pia Heidenmark Cook, Chief Sustainability Officer van IKEA tegen The Associated Press.
Het bedrijf test al meer dan een jaar de doorverkoop van meubels in Edinburgh en Glasgow en wil dit initiatief nu uitbreiden naar meerdere landen. Ikea, dat stappen wil ondernomen om milieuvriendelijker te worden, zegt dat het ernaar streeft om een volledig circulair en klimaatpositief bedrijf te worden tegen 2030.