Aangebrande pan schoonmaken: 6 makkelijke manieren

  • Vanessa
  • oktober 13, 2020
  • Comments Off
Aangebrande pan schoonmaken

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent een paar minuten afgeleid tijdens het koken en je zit met een aangebrande pan. Als je pech hebt is de schade zo groot dat je de pan niet meer schoon krijgt met afwasmiddel. Gelukkig hoef je de pan niet meteen in de prullenbak te gooien. In dit artikel delen we zes makkelijke manieren voor het schoonmaken van een aangebrande pan. En het beste van al is: je hebt één van deze middelen gewoon in huis! 

1. Aangebrande pan schoonmaken met baking soda

Als eerste een tip uit grootmoeders tijd: baking soda. Vul de aangebrande pan met heet water en doe er een schepje baking soda bij. Laat de pan even staan zodat het vuil losweekt en dan schrobben maar! Indien de pan moeilijk schoon te maken is, laat ze dan een nachtje staan om hardnekkig vuil los te weken. Ook dit kun je allemaal met baking soda doen

2. Aangekoekte pan schoonmaken met citroen

Ook citroen is een prima middel voor het schoonmaken van een aangekoekte pan. Pers het sap uit een citroen en doe dit samen met een laagje heet water in de pan. Zet de pan op het vuur en laat het zachtjes koken. Hierdoor zullen de aangebrande resten sneller loskomen en zal je daarna minder hard moeten schrobben om de pan schoon te krijgen. Wist je trouwens dat citroen ook ideaal is voor het behandelen van je snijplank

3. Pan schoonmaken met vaatwastablet

Heb je een vaatwasser? Dan kan je een vaatwastablet gebruiken om je aangebrande pan schoon te maken. Leg een vaatwastablet met heet water in de pan. Laat dit even staan zodat de tablet helemaal oplost en het vuil losweekt. Als het wat sneller mag, dan kan je de vaatwastablet ook in de pan laten koken zodat het vuil sneller loskomt. Vervolgens kan je met een afwasborstel of schuurspons de restjes los krabben. 

4. Schoonmaakazijn

Als we denken aan middelen om aangebrande pannen schoon te maken, dan mag azijn zeker niet in dit rijtje ontbreken. Giet een laagje schoonmaakazijn in de pan samen met een laagje koud water. Het voordeel van deze manier is dat je het slechts een paar minuutjes moet in laten werken. Daarna kan je de pan makkelijk schoonmaken met een afwasborstel of schuurspons.

5. Cola

Je verwacht het misschien niet, maar ook cola werkt effectief bij een aangekoekte pan. Cola bevat veel suiker en heeft als het ware een verwoestend effect op je tanden, en dus ook op aangekoekte resten. Giet een flinke scheut cola in de pan tot net boven de aangebrande rand. Laat dit ongeveer vijf minuten staan en je pan is weer helemaal schoon.

6. Zout

Een laatste manier om aangekoekte pannen schoon te maken is zout. Doe een flinke schep zout in de pan en vul deze voor 1/3 met water. Laat het water 15 minuutjes koken op het vuur. Als je het vuile water daarna weggiet, is je pan weer zo goed als nieuw! 

Previous «
Next »