Zo behandel je jouw snijplank

  • Keuken
  • augustus 10, 2018
  • Comments Off

Snijplanken zijn enorm handig. Iedere keer als je gaat koken of snel iets bereidt, pak je even de snijplank erbij. Sommige mensen hebben een snijplank van kunststof, maar veel hebben ook een snijplank van hout. Dan is je snijplank onderhouden erg belangrijk. Maar hoe moet je jouw snijplank behandelen? Dat lees je hier.

Schoonmaken na het gebruik

Een snijplank behandelen dien je ook kort te doen na eenvoudig gebruik. Als je de snijplank hebt gebruikt hoef je deze slechts even af te spoelen. Als je rauw vlees of rauwe vis hebt gesneden, dan kan je het beste een scheutje afwasmiddel gebruiken. Zet de plank na het wassen rechtop, zodat de kans op kromming zo klein mogelijk is.
Veel mensen vragen zich af of een snijplank in de vaatwasser kan. Dit kan absoluut niet! De snijplank gaat zo heel snel stuk, doordat de plank in de vaatwasser heel snel heel warm en nat wordt gemaakt en daarna heel snel af moet koelen. Daarnaast zitten er in een vaatwasblokje heel veel chemicaliën.

Invetten van je snijplank

Naast het goed schoonhouden van je snijplank, is het ook verstandig om af en toe een laag olie aan te brengen op de snijplank. Het invetten van je snijplank zorgt ervoor dat deze in goede conditie blijft. Wanneer het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en wordt er als het ware een laagje gevormd dat de snijplank beschermt. Het beste is om een amandelolie of een andere olie zonder smaak te gebruiken. Alles behalve olijfolie, dit maakt de plank viezig en plakkerig.

Hoe vet je de snijplank in?

Het beste is om de snijplank een keer in de zoveel weken of maanden in te vetten. Hoe vaak je het precies moet doen, is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de snijplank gebruikt. Als de
plank droog aanvoelt, weet je dat het tijd is om deze in te vetten. Voordat je de snijplank in kunt gaan vetten moet je deze eerst goed schoonmaken. Dit doe je door de plank in te smeren met citroensap. Strooi hier zout op. Wrijf dit met een schone doek goed in de plank en laat het twintig minuten intrekken. Als je de plank nu afspoelt, is deze helemaal schoon en zijn alle bacteriën weg. Maak de plank goed droog, zo kan de olie beter intrekken.
Wanneer de plank goed droog is kan je een paar druppels olie op de plank druppelen en dit uitsmeren. Herhaal dit proces totdat de plank geen olie meer opneemt. Een snijplank onderhouden is zo een eitje.

Previous «
Next »