Bereid nog lekkerdere maaltijden met de juiste pannen

  • Keuken
  • juli 21, 2022
  • Comments Off
verschillende pannen

Lekker koken begint vaak met het juiste gereedschap. Een goede set pannen is dan ook onmisbaar voor wie graag een lekkere maaltijd op tafel tovert. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten pannen, en over de materialen waarvan deze zoal gemaakt zijn.

De verschillende soorten pannen uitgelegd

Zelfs wie nog geen ei kan bakken weet dat een enkele pan in de keuken niet voldoende is. Pannen zijn te krijgen in alle soorten en maten. Hierbij hangt de vorm samen met wat je precies van plan bent om te koken. Diepe pannen met twee handvatten lenen zich uitstekend voor het stomen van groente of voor het maken van soep. De bekende koekenpan met zijn lange steel is perfect voor het maken van pannenkoeken, maar ook voor het braden van vlees en vis.

Koekenpan

De koekenpan staat ook wel bekend als de braadpan, en is een vrij platte pan met een lange steel eraan. Zoals de naam aangeeft is deze pan ideaal voor het maken van pannenkoeken, maar er zijn ook tal van andere dingen die je met deze pan kunt doen. Zo is een koekenpan de beste keuze wanneer je een omeletje wil bakken, en ook voor het bakken van een lapje vlees of vis gebruik je doorgaans de koekenpan. Een beetje koekenpan is tegenwoordig voorzien van een goede antiaanbaklaag, waardoor etensresten niet zo snel aan de pan vast schroeien.

Kookpan

Naast een koekenpan behoort ook de kookpan tot de meest basale keukenuitrusting. De kookpan is een diepere pan met twee handvatten eraan en met bovenop een deksel. De kookpan is gemaakt om grotere hoeveelheden eten in te koken of te stomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koken van groente, aardappels en pasta. Daarnaast is de kookpan ook een prima alternatief voor bijvoorbeeld een soeppan, en kun je er dus prima soep in bereiden.

Soeppan

De soeppan lijkt wat op de eerder genoemde kookpan, maar is vaak wat groter en hoger. Dit is nodig omdat soep vaak vrij veel ruimte inneemt in vergelijking met bijvoorbeeld een portie groente met vlees. Zijn grote formaat maakt de soeppan in de praktijk ook handig voor het maken van grote porties eten. Denk maar aan het bereiden van een flinke hoeveelheid stamppot. Tot slot is de soeppan ook goed om mosselen in klaar te maken.

Kies het beste materiaal

Niet alleen de vorm van je nieuwe pan heeft invloed op de smaak van je maaltijd, maar ook het materiaal speelt een belangrijke rol. Misschien wel de meeste pannen worden gemaakt van roestvast staal. Staal heeft als voordeel dat de warmte op een bepaalde plek wordt geconcentreerd, wat vooral handig is bij het braden van vlees of het maken van pannenkoeken. Ook wok pannen worden vaak gemaakt van staal. Een bijkomend voordeel van staal is dat het relatief stevig is, waardoor stalen pannen vaak decennialang meegaan. Een pan van aluminium is dan weer snel op temperatuur te brengen. Aluminium verdeelt daarnaast de hitte gelijkmatig over de hele pan, wat dit materiaal uitermate geschikt maakt voor de bereiding van soepen en sauzen. Hetzelfde geldt voor koperen pannen, die warmte zelfs nog beter geleiden dan aluminium dat doet.

Previous «
Next »