Hoe maak je een plastic snijplank schoon?

  • Joey
  • juli 20, 2022
  • Comments Off
zo maak je een plastic snijplank schoon

Een plastic snijplank is onmisbaar in de keuken. Je kunt deze snijplank gebruiken om groenten of vlees op te snijden, of om je broodjes voor de lunch op te smeren. Echter kunnen er na een tijdje hardnekkige vlekken in de snijplank trekken, die je er met alleen maar afwassen niet afkrijgt. Hoe maak je een plastic snijplank schoon? Met onderstaande tips verdwijnen de vieze vlekken als sneeuw voor de zon! 

1. Plastic snijplank grondig schoonmaken

Rode pepers, tomaten of peterselie: het kan allemaal zorgen voor hardnekkige vlekken in je snijplank. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de vlekken te verwijderen. Allereerst is het belangrijk om de plank na ieder gebruik goed schoon te maken. Je kunt de plank afwassen met de hand en afwasmiddel, maar je kunt ze ook prima in de vaatwasser stoppen. Vervolgens is het belangrijk dat je de plank goed afdroogt. Tijdens het snijden ontstaan er krassen en hierin kunnen bacteriën achterblijven, wat je uiteraard wilt voorkomen.

2. Meerdere snijplanken gebruiken

Om dergelijke bacteriën te voorkomen is het aangeraden om meerdere snijplanken te gebruiken. Het beste is om voor iedere voedselsoort een andere plank te gebruiken. Door te werken met verschillende kleuren kan je een handig overzicht bewaren. Gebruik bijvoorbeeld de rode snijplank voor vlees, de groene plank voor groenten en de witte voor brood. Op die manier weet je precies welke plank waarvoor dient. Bovendien haal je ze hierdoor niet door elkaar en voorkom je kruisbesmetting.

Hoe maak je een plastic snijplank schoon

Je kunt het natuurlijk ook bij één plank houden, maar let er dan op dat je deze altijd grondig schoonmaakt en droogt voordat je met de volgende snijklus start.

3. Plastic snijplank schoonmaken met baking soda

Hoe krijg je vlekken uit snijplank? Soms is alleen afwassen niet genoeg om de vlekken weg te krijgen. In dat geval kan je baking soda gebruiken. Samen met een beetje water en zout kan je er het perfecte middeltje van maken om de verkleuring op snijplank weg te krijgen. 

Maak met gelijke delen een mengsel van baking soda, water en zout en verdeel dit over de vlekken. Gebruik bij voorkeur een afwasborstel of sponsje om over de vlekken te gaan en spoel vervolgens goed af. Was de snijplank nog eens goed na met de hand of in de vaatwasser en voilà: de vlekken zijn verdwenen! 

4. Snijplank schoonmaken met citroen

Tenslotte kan ook citroensap helpen om hardnekkige vlekken weg te krijgen. Zeker wanneer je dit combineert met zout, is het een zeer effectief middel. Strooi een beetje zout op de vlek en snijd de citroen doormidden. Neem een halve citroen, knijp het sap uit over de vlek en laat dit ongeveer tien minuten intrekken. Neem daarna de andere helft van de citroen erbij en wrijf hiermee over het zout-citroenmengsel op de plank. Spoel alles goed af met water en normaal zijn er dan geen vlekken meer te bespeuren.

Heb je bovenstaande tips geprobeerd maar krijg je de vlekken echt niet weg? Dan is het wellicht tijd om je plastic snijplanken te vervangen!

Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set
Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set
DODANA Premium Snijplankenset met houder
DODANA Premium Snijplankenset met houder
Prival Snijplank Kunststof
Prival Snijplank Kunststof
Zindoo Bamboe Snijplankenset
Zindoo Bamboe Snijplankenset
Grilla Snijplankenset
Grilla Snijplankenset
Previous «
Next »