Een warme keuken – CV ketel geheimen

  • Keuken
  • maart 27, 2020
  • Comments Off
warme keuken

Eigenlijk is het helemaal geen geheim: de cv ketel. Bijna iedereen heeft er wel een in huis. Net zoals meerdere huishoudelijke apparaten in huis gaat de cv ketel ook niet voor eeuwig mee. Na een aantal jaar is deze ook zeker weten aan vervanging toe. Zo voorkom je koude voeten tijdens het koken, een koude eetruimte en nog veel erger: gevaarlijke incidenten, zoals brand en lekkend koolstofmonoxide. Ooit zal je ketel toch een keertje vervangen moeten worden (na 15 jaar ongeveer). In de tussentijd kun je dit zo veel mogelijk proberen te voorkomen door de cv ketel (bijvoorbeeld ATAG) te onderhouden (of laten onderhouden).

Hoe je een cv ketel kunt (laten) onderhouden

Net zoals apparatuur in de keuken, zal je cv ketel ook met regelmaat onderhouden moeten worden. Gelukkig een stuk minder vaak. Het zou goed zijn om je cv ketel 1x per jaar te laten checken. Je kunt deze laten onderhouden door losse onderhoudsbeurten, maar als je dit gemakkelijk vergeet is een onderhoudsabonnement zeker aan te raden. Zo voorkom je een onaangename koude douche in de morgen, maar ook dat je ketel in brand kan vliegen of er koolstofmonoxide lekt. Er zijn verschillende bedrijven die cv ketel onderhoud kunnen doen, zoals Feenstra. Zij bieden verschillende onderhoudsabonnementen aan, zo kun je altijd een abonnement vinden die bij jouw situatie past. Vergeet jij het onderhouden nooit en denk jij dat een abonnement niet nodig is voor jou? Dan zijn losse onderhoudsbeurten ook mogelijk! 

Cv ketel vervangen

Een cv ketel moet meestal na ongeveer 12 – 15 jaar vervangen worden. De reden hiervoor is dat na de 12 jaar de onderhoudskosten zo hoog worden, dat je de cv ketel beter kunt laten vervangen. Ook je stookkosten kunnen onnodig hoog worden. Een nieuwe cv ketel is misschien een grotere investering, maar wel zeker nodig. Het voordeel is wel dat na het aanschaffen van een nieuwe ketel, je energierekening vrijwel meteen een stukje omlaag gaat.

De beste cv ketels van 2020

Voor jou geen koude momenten in de keuken meer! Om je de beste prijs-kwaliteit te beloven heeft De Consumentenbond een aantal cv ketels voor jou getest. Dit doen zij bijna ieder jaar. Uit deze test worden de beste cv ketels voor dat jaar voor jou op een rijtje gezet. De drie beste cv ketels van 2020 zijn inmiddels al bekend. Deze ketels zijn getest op het rendement, hoe energiezuinigheid, hoe snel het water warm is en hoeveel warm water de ketel (per minuut) oplevert. Handig toch?!

De kosten van vervanging

De prijs van een cv ketel hangt echt af van het merk. De meeste mensen zien de aanschaf van een nieuwe cv ketel als een van de grotere investeringen die zij kunnen doen, maar wat velen vergeten is dat je er natuurlijk ook flink op kunt besparen (denk aan stookkosten, reparatiekosten etc.). Het is zelf mogelijk om er zodanig veel op te besparen dat je binnen een paar jaar het bedrag van de ketel zelf alweer bijna helemaal terug hebt. Voor een goede ketel wordt ongeveer tussen de €1000,- en €2500,- betaald. Dit bedrag is vrijwel altijd inclusief de installatiekosten van ongeveer 4 tot 6 uur.

Previous «
Next »