Energie besparen met keukenapparatuur

  • Keuken
  • april 25, 2018
  • Comments Off

We vinden het allemaal steeds belangrijker om energiezuiniger te leven. We willen graag onze mooie wereld behouden voor ons nageslacht. Daarnaast heeft energiezuinig leven nog 1 groot voordeel: je bespaart een hoop geld! Wist je dat de meeste energievreters in de keuken staan? De apparaten in de keuken beslaan ongeveer 15% van je totale energieverbruik.  Met de volgende tips kun jij op een slimme manier geld besparen met keukenapparatuur. Heb je al deze tips al een keer gelezen en gebruikt, maar wordt je energierekening niet lager? Energie vergelijken is dan waarschijnlijk een goede stap. Een andere energieleverancier kan je soms honderden euro’s per jaar schelen!

Kopen van energiezuinig keukenapparatuur

In de keuken brengen we allemaal enorm veel tijd door. Even snel een ontbijtje in elkaar flansen, voor de lunch snel die tosti opwarmen en in de avond kook je de sterren van de hemel. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat al deze momenten energie en daarmee geld kosten. Het kopen van energiezuinig keukenapparatuur is de eerste stap naar een energiezuinige keuken. Zorg dat de grote apparaten, zoals de vaatwasser, vriezer en koelkast, allemaal beschikken over een hoog energielabel. Zo weet je zeker dat ze energiezuinig werken. De aanschafprijs van deze apparaten ligt misschien wat hoger, maar dit verdien je ook zeer snel weer terug.

Let op bij de aankoop van een oven

Veel mensen kiezen direct voor de grootste oven als ze de keuze krijgen. Toch is het wel belangrijk om eerst na te gaan voor hoeveel mensen je eigenlijk altijd kookt. Als jullie maar met z’n tweeën zijn is een grote oven alleen maar een verspilling van energie en geld. De oven moet immers nog steeds geheel verwarmd worden, hierbij maakt het niet uit hoe groot de ovenschaal is. Zorg daarnaast er ook voor dat je de ovendeur zoveel mogelijk dicht laat. Zo ontsnapt er niet onnodig warmte.

Slim omgaan met de waterkoker

Wil je een bakje thee voor jezelf maken? Waarschijnlijk betrap je er jezelf direct op dat je de gehele waterkoker vult. Probeer er op te letten dat je nooit meer water verwarmt dan nodig is. Zo verbruik je een stuk minder energie en alle beetjes helpen. Weet je niet zo goed hoeveel je nodig hebt? Schenk het water dan eerst in kopjes en giet deze in de thermoskan, zo weet je precies hoeveel kopjes je kunt halen uit het gekookte water.

Vaatwasser inruimen

Dit is misschien een tip die veel mensen al toepassen, maar we kunnen hem niet onvermeld laten in dit lijstje: zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal gevuld is. Ga niet een paar keer per dag korte wasjes aanzetten, maar wacht totdat er niks meer bij past. Sommige vaatwassers zijn tevens uitgerust met een eco-stand om op te wassen. Is de vaat niet zo vuil? Zorg dat je dan een lagere temperatuur gebruikt. Dit scheelt allebei in je energieverbruik.

Denk om je koelkast!

De koelkast is een enorme energievreter in huis. Zorg dat je de temperatuur van de koelkast nooit lager zet dan nodig is en laat het deurtje zo min mogelijk open. Zodra het deurtje openstaat kost het de koelkast enorm veel energie om de lage temperatuur te behouden.

Previous «
Next »