Frituren hoeft tegenwoordig niet ongezond meer te zijn!

  • Keuken
  • november 26, 2020
  • Comments Off
airfryer

Frituren zonder vet is al een aantal jaren een optie, en een stuk gezonder dan frituren in vet. Het enige wat je nodig hebt is een hetelucht friteuse of airfryer. Zo’n apparaat is ideaal als je je friet en snacks, wat gezonder wil frituren. Daarnaast kan er natuurlijk ook vlees en vis in worden bereid. In dit artikel vertellen we je hoe een hetelucht friteuse werkt, en hoe je gezond eten daarmee klaarmaakt.

Hete lucht friteuse of airfryer

Gezond frituren bestaat dus wel degelijk, waar een friteuse jarenlang in verband werd gebracht met ongezond eten, heb je tegenwoordig de airfryer of hetelucht friteuse die hete lucht gebruikt om gerechten klaar te maken. Afhankelijk van het model heb je hier nauwelijks tot geen olie voor nodig. Met een hetelucht friteuse kun je zelfs meer dan alleen gezond frituren: ook bakken, roosteren en grillen behoren tot de mogelijkheden.

Dit betekent dat je je niet hoeft te beperken tot friet en snacks. Een biefstuk of maïskolf zijn ook zo te bereiden hiermee.

Steeds belangrijker in de keuken

Vanwege al zijn mogelijkheden neemt een hetelucht friteuse een heel andere plek in dan de traditionele frituurpan. Beter gezegd: hij wordt niet verbannen naar de garage, maar is een belangrijk apparaat geworden in de keuken van veel huishoudens. Geen stinkende frituurlucht, maar een lekkere oven geur waar je spontaan honger van krijgt. 

Gebruiksvriendelijk

Daarnaast is een hetelucht friteuse bovendien gebruiksvriendelijker dan een heteluchtoven, wat een vergelijkbaar apparaat is. Deze warmt namelijk minder snel op en het eten wordt minder krokant bereid dan in een airfryer.

Gezond frituren gaat niet ten koste van de smaak. De meeste mensen proeven – zeker bij snacks – zelfs nauwelijks verschil tussen eten uit het vet of een airfryer. 

Verschillende systemen

Gezond frituren begint vanzelfsprekend met het kiezen van de juiste hetelucht friteuse. Er zijn verschillende merken die goede apparaten op de markt hebben gebracht. Het verschil tussen hetelucht friteuses zit hem niet alleen in de grootte, maar ook in de gebruikte techniek. Maar wat nu precies de beste hetelucht friteuse is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Laat niets bruin worden!

Let op, als zetmeelrijke producten bruin worden, ontstaat de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en dus waarschijnlijk ook bij mensen. Frietjes, chips en snacks zoals bitterballen, kaassoufflés en loempia’s zijn producten waar acrylamide in kan zitten. Hoe hoog het acrylamidegehalte bij frietjes is, hangt af van verschillende factoren. Bepaalde aardappelrassen zijn hier gevoeliger voor. Maar ook de oogsttijd en de leeftijd van de aardappel spelen een rol. Voor diepvriesfrietjes worden aardappelen gekozen met de meest gunstige eigenschappen. Het is daarom beter om diepvriesfrietjes te gebruiken in plaats van verse aardappelen. 

Previous «
Next »