Keuken inspiratie voor een moderne keuken in een klassiek pand

  • Keuken
  • maart 4, 2023
  • Comments Off
moderne keuken oud pand

Het kiezen van een nieuwe keuken voor een klassiek pand is niet alleen een kwestie van stijl, maar er komt van alles bij kijken. Klassieke panden zijn natuurlijk niet gebouwd voor moderne keukenapparaten en dus zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een moderne keuken wil installeren in een klassiek pand. In deze blog geven we je keuken inspiratie hoe je een moderne keuken kunt toevoegen aan een klassiek huis.

Moderne keuken in een klassiek pand mogelijk?

Veel mensen kiezen ervoor om het interieur van een historisch pand in te richten in een stijl die bij het gebouw past. Maar moet deze historische uitstraling zich ook uitstrekken tot de keuken? Men kan stellen dat, aangezien de keukens van vandaag een aantal van de meest geavanceerde technologieën in huis bevatten, het logisch is om een ​​moderne keuken te kiezen die deze functionaliteit weerspiegelt en waardoor je gebruik kunt maken van alle gemakken van de moderne keukenapparatuur. Het is namelijk best eenvoudig om 21e-eeuwse apparaten te combineren met oude huizen en wij vertellen je graag hoe je dat doet!

Oude elementen combineren met nieuwe materialen

Er zijn geen vaste regels voor de keuze van stijl, maar aangezien keukens net zo goed een leefruimte als een drukke praktische ruimte zijn, moeten ze comfortabel en fijn aanvoelen voor iedereen die er tijd mee doorbrengt. Er is een stroming in de architectuur die vindt dat toevoegingen aan oudere gebouwen van hun eigen tijd moeten zijn, maar de stroming die vindt dat alles kan zolang het bij de stijl past van het klassieke pand. Om dit te bereiken kun je oude elementen goed combineren met modern metaal of glas om die oude elementen nog meer te benadrukken. 

Locatie van de keuken

Een groeiend aantal ontwerpers is het eens met het argument dat maar weinig oudere huizen keukens hebben die in hun oorspronkelijke vorm hebben kunnen overleven, en dat de meeste in de loop van de tijd meerdere keren zijn bijgewerkt. Tegenwoordig gaat onze voorkeur uit naar lichtere, helderdere, multifunctionele ruimtes met meerdere zones. Veel van de huizen die aanzienlijk zijn gerenoveerd en uitgebreid, hebben vaak de keuken in het nieuwere deel van het huis, terwijl de historische stijl behouden blijft in de oudere delen van het pand.

Moderne keuken in vele vormen

Maar aangezien een moderne keuken in vele vormen voorkomt, is er ook ruimte om de 21e-eeuwse stijl op een goede manier binnen de muren van een niet-uitgebreid ouder huis te krijgen. De perceptie van een moderne keuken is dat we tegenwoordig de voorkeur geven aan materialen, kleuren en texturen die we kunnen mengen om een ​​gevoel van warmte te geven. Ongeacht de stijl van een keuken, de eerste stap is nadenken over hoe de ruimte zal worden gebruikt. Naast koken kan de lijst met activiteiten ook eten, ontspannen, amusement, televisie kijken en huiswerk maken omvatten.

Orden de prioriteiten en wees realistisch over de benodigde hoeveelheid kastruimte en apparatuur. Door een moderne keuken in zones te verdelen voor de verschillende activiteiten, is een gemakkelijke, ononderbroken inrichting mogelijk, of zoals ontwerpers het noemen, flow. Zo zijn keukeneilanden cruciaal geworden in open ruimtes, waar ze fungeren als grote scheidingswanden tussen de keuken en aangrenzende woonruimtes.

Meubilair en verlichting bepalend

Meubilair geeft duidelijk het doel van de activiteit in elke zone aan en verlichting is ook een nuttige indicator. Als je gaat beginnen met een keukeninstallatie in een klassiek pand, moet de verlichting voor verschillende delen van de kamer afzonderlijk worden geregeld om sfeer te creëren of om met één druk op de knop helder functioneel licht te geven.

Previous «
Next »