Lijnzaad: hoe gebruik je het?

  • Keuken
  • mei 15, 2018
  • Comments Off

Het supergezonde zaadje lijnzaad kun je tegenwoordig in iedere supermarkt vinden. Het wordt verkocht in de vorm van olie of als hele of gebroken zaadjes. Maar waar is het precies goed voor? Het zit boordevol gezonde mineralen, vitaminen en omega-3 vetten. Dit is onder andere goed voor het immuunsysteem en je bloeddruk.

Lijnzaad heeft een nootachtige smaak en is hierdoor eenvoudig te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Gebruik het voor smoothies, salades en gebak. Ben je al overtuigd? Lees dan verder voor een aantal heerlijke recepten met lijnzaad.

Ontbijt net even anders

Geef een twist aan je ontbijt. Doe 150 milliliter yoghurt in een kom. Voeg hier wat frambozen en een halve lepel gebroken lijnzaad aan toe. Hierdoor krijgt de yoghurt een lekkere bite en voel je je na het eten ook nog eens verzadigd.

Maak je liever van deze yoghurt een smoothie? Dat kan natuurlijk ook. Doe de yoghurt, frambozen en het lijnzaad in de blender tot het een gladde substantie wordt. Mocht je juist niet zo’n liefhebber zijn van knapperige stukjes, dan is dat bij dezen opgelost.

Lijnzaadcrackers

Wist je dat het ook heel makkelijk is om zelf lijnzaadcrackers te maken? Het enige wat je nodig hebt is gebroken lijnzaad, eventueel andere zaden en water. Meng alles in een kom zodat je een beslag krijgt. Zorg dat het niet te dun wordt. Strijk het beslag met een lepel op een bakplaat. Je kunt er voor kiezen om één grote cracker te maken, of om het vierkantjes of rondjes te maken. Verwarm de oven op 180 graden en bak de crackers 25 minuten. Draai hierna de crackers om en doe ze nogmaals 25 minuten in de oven. Daarna kun je ze beleggen met wat je lekker vindt.

Een knapperige salade

Met het maken van een salade kun je eindeloos variëren. Dat geldt natuurlijk ook voor de dressing. Hiervoor kun je lijnzaadolie gebruiken, maar je kunt ook een extra bite geven aan je dressing door er lijnzaad doorheen te doen. Vervang bijvoorbeeld de ouderwetse croutons door een eetlepel lijnzaad. Gezond en nét even anders.

 

Previous «
Next »