Behandelen van je keukenblad

  • Keuken
  • mei 23, 2018
  • Comments Off

Een fraaie keuken kan niet zonder een mooi en degelijk keukenblad. Naast het feit dat een keukenblad één van de meest functionele onderdelen van een keuken is, is een keukenblad ook altijd in beeld. Een keukenblad bepaald dus in grote mate de uitstraling van de keuken. Er zijn dan ook talloze soorten keukenbladen, bestaande uit allerlei materialen. Het meest wordt er gekozen voor een houten of een (natuur)stenen werkblad. Heel belangrijk is het onderhoud van je keukenblad. Niet enkel het dagelijkse aflappen, maar ook het behandelen van je keukenblad om deze in een uitstekende staat te houden.

Houten keukenblad behandelen

Een houten keukenblad behandelen is absoluut noodzakelijk. Hoewel een houten keukenblad erg mooi is, is het wel gevoelig voor krassen, hitte, vocht en chemicaliën. Hoe mooi je keukenblad ook is, al snel zullen er kleine beschadigingen of vlekken op je houten keukenblad ontstaan. Dit is nu eenmaal onvermijdelijk wanneer je de keuken gebruikt. Het behandelen van je keukenblad moet minimaal twee keer per jaar gebeuren. Het is misschien even wat werk, maar je hebt er wel een keukenblad voor terug die er weer als nieuw uitziet. De behandeling bestaat uit het licht opschuren van het keukenblad, zodat vlekken, krassen en beschadigingen verdwijnen. Vervolgens ga je het keukenblad met een speciale onderhoudsolie behandelen. De olie dringt diep door in het hout, het krijgt een donkere kleur en beschadigingen en vlekken zijn dan verdwenen.

Stenen keukenblad behandelen

Ook een stenen keukenblad behandelen is nodig. Hoewel het onderhoud van je keukenblad door middel van een sopje verstandig is, is het mogelijk dat na verloop van de tijd de poriën van de gebruikte steensoort niet meer dicht zitten. Hierdoor zal het gevoeliger zijn voor vlekken. Gebruik sowieso nooit chemische middelen op je stenen keukenblad, want dit kan vlekken en verkleuringen veroorzaken. Een allesreiniger is voor een stenen keukenblad voldoende voor het dagelijkse onderhoud. Wel is het handig om één tot twee keer per jaar Je keukenblad te behandelen met een impregneermiddel. Een impregneermiddel zal alle poriën in het steen volledig dichten en biedt daarom optimale bescherming. Je brengt het impregneermiddel heel eenvoudig aan met een doek. Je kunt controleren of de poriën verzadigd zijn door wat water erop te gieten. Wanneer de plek niet donkerder wordt is je werkblad goed geïmpregneerd.

Previous «
Next »