Tips voor het aanschaffen van de juiste pan

  • Keuken
  • januari 11, 2017
  • Comments Off

Veel mensen zijn een beetje overdonderd als ze zoveel pannen tegelijk zien. Want waar zijn al die verschillende soorten pannen nou voor nodig? Bij de aanschaf van een pan moet je verschillende keuzes maken om de juiste pan te vinden, maar waar begin je nu? Al die pannen mogen wel een beetje op elkaar lijken, toch verschillen deze pannen qua soort, vorm, materiaal en het gebruik. Waar dien je nou op te letten bij het aanschaffen van de perfecte toevoeging aan uw keuken? Daarom hieronder een aantal adviezen over deze verschillende pannen.

Soorten pannen

Kort gezegd zijn er 3 pannen die het meest gebruikt worden, namelijk: kookpannen, braadpannen en koekenpannen. Maar er zijn veel meer soorten pannen naast deze algemene pannen. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog wokpannen, snelkookpannen en grillpannen. Voor elk soort gerecht bestaat de juiste pan.

Om te beginnen is de kookpan te verkrijgen in vele verschillende maten en is altijd te herkennen aan de hoge randen met een handvat en een deksel. Dankzij de deksel blijft de hitte in de pan waardoor de pasta, rijst of groenten op een effectieve manier wordt gekookt.

Een koekenpan is een van de meest voorkomende soort pan in de keuken en is een echte alleskunner. De pan is te herkennen aan haar lange steel en een lage bodem. Deze meest gebruikte pan is geschikt voor het bereiden van ontbijt, lunch en diner en is hierdoor een ideale pan.

Daarnaast is de braadpan te herkennen aan haar brede afmetingen, dikke bodem, stevige deksel en handvaten aan de zijkanten. Deze pan is zeer geschikt voor het bereiden van bijvoorbeeld stoofgerechten. De braadpannen van het merk Le Creuset zijn hier zeer geschikt voor.

Met behulp van de snelkookpan maak je binnen no-time een gerecht klaar. Met een snelkookpan kook je gerechten snel tot boven 100 graden Celsius, waardoor je enorm veel tijd wint. Deze pan is te herkennen aan haar kleine vorm, diepe bodem en een aaneengesloten deksel.

De wokpan is zeer geschikt voor het roerbakken van groenten, vlees en vis waarmee je heerlijke wokgerechten op tafel tovert. De pan is groter dan de normale koekenpan en heeft een diepe bodem en een lang handvat.

En last but not least, de grillpan. Deze pan lijkt op de koekenpan maar heeft een grillbodem. De pan is uitermate geschikt voor het snel bereiden van vis, vlees en groenten. Een klein beetje boter in de pan en het grillen kan beginnen.

Kooktechniek

Voor elk gerecht is er een verschillende kooktechniek. Zo heb je voor het stoven van vlees-en visgerechten een braadpan nodig. Deze kooktechnieken zijn in 4 verschillende categorieën in te delen, namelijk: braden, bakken, koken en stomen. Het braden van gerechten staat voor langdurig en geduldig garen en stoven van gerechten. Bij het bakken van gerechten gaat het vooral om het bruin laten worden van vlees, groenten of vis. Voor de kooktechniek koken wordt verstaan het garen van gerechten met een temperatuur van 100 graden Celsius. Voor de stoom techniek is het van belang dat maaltijden goed kunnen worden gestoomd. Met de stoomtechniek laat je gerechten boven kokend water gaar stomen.

Soorten warmtebronnen

Je hebt verschillende soorten warmtebronnen, zo heb je inductie, gas, elektrische of keramische warmtebronnen. Voor al deze warmtebronnen zijn er verschillende soorten pannen. Als je een of meerdere nieuwe pannen wilt aanschaffen dan dien je eerst te kijken naar het type warmtebron waarover jij beschikt.

Beschik jij over een inductie kookplaat? Dan wil dat zeggen dat door middel van elektromagnetische stralingen de kookplaat wordt verwarmd. De kookplaat zelf wordt niet warm maar de straling gaat door de kookplaats heen om de pan te verwarmen.

Koken op gas is nog altijd de meest bekende vorm van koken. De pan staat op het vuur waardoor je gemakkelijk de warmte kan aanpassen.

Bij elektrische kookplaten worden de pitten elektrisch verwarmd en wordt de warmte verdeeld over de pan. Bijna alle pannen zijn geschikt voor elektrische kookplaten.

Keramische kookplaten zijn glazen kookplaten waarbij de pitten verwarmd worden door infrarood of door gloeispiralen. Bij het kiezen van een keramische pan is het van belang dat de pan helemaal vlak is aan de onderkant zodat de warmte optimaal kan worden verdeeld.

De keuze is reuze

Het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste pan te vinden. Er zijn heel veel soorten pannen, maar om op zoek te gaan naar de juiste pan is het van belang dat je bovenstaande adviezen in je achterhoofd houdt. Op deze manier kies jij op een bewuste manier de juiste pan uit waarmee je heerlijke gerechten op tafel tovert!

Save

Save

Previous «
Next »