Het is koud buiten en de sjaals mogen weer van zolder: tijd voor een winters stoofpotje! Lekker, en met deze tips nog niet een zo heel moeilijk te maken.
Wat zijn nu de belangrijkste benodigdheden voor een lekker stoofpotje? Het lekkerste is natuurlijk als je gebruik maakt van seizoensgroenten zoals pastinaak en
knolselderij. Ui en wortel kun je ook gebruiken. Voor het vlees is rundvlees het meest geschikt, vooral als er een randje vet aan zit dat het vlees mals houdt.
Daarnaast heb je natuurlijk kruiden nodig. Denk aan sterke smaakmakers zoals laurier en tijm. Kies wat jij lekker vindt!
Verdere benodigdheden voor een lekker stoofpotje zijn natuurlijk een goede pan en eventueel een oven. Een grote braadpan met een dikke bodem is het beste, bij voorkeur van gietijzer. Kies een kleine gaspit of een pit met vlamverdeler.
Laat nu eerst het vlees op kamertemperatuur komen door het minstens een uur van tevoren buiten de koelkast te leggen. Koud vlees “schrikt” in de pan waardoor het taai wordt.
Snij het vlees en de groenten in grove stukken en verhit de braadpan op een laag vuur.
Schroei het vlees dicht voor je vocht toevoegt.
Dit vocht kan van alles zijn, als het maar niet ijskoud is. Veel mensen gebruiken water met bijvoorbeeld een bouillonblokje, maar beter is om iets te gebruiken dat zurig is. Denk aan tomaten uit blik of bruin bier. Het zurige zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Zodra het vocht op de juiste temperatuur is voeg je de groenten en kruiden toe.
Nu is belangrijk dat het vuur niet te hoog staat. Het winters stoofpotje moet sudderen, niet koken. Leg de deksel een beetje schuin op de pan zodat de hitte weg kan. Idealiter hou je de temperatuur net tegen het kookpunt aan. Om je stoofpotje op het vuur te bereiden moet het ongeveer drie uur sudderen.
Wil je een winters stoofpotje in de oven bereiden, dan kan dat natuurlijk ook! Voor het beste stoofpotje in de oven braad je het vlees aan, en leg het dan met alle groenten, kruiden en het vocht in een goede ovenschaal of braadslee. Laat het winters stoofpotje drie tot vier uur sudderen op 125 graden. Het voordeel boven een stoofpotje op het vuur is dat het makkelijker is om de temperatuur constant te houden, voor optimaal resultaat. Het stoofpotje is klaar als het vlees bijna uit elkaar valt.
Eet smakelijk!
Afbeeldingen: https://nl.pinterest.com/lenydijkstra/stoofpot/