Feng Shui keuken: tips en inspiratie

  • Vanessa
  • januari 6, 2022
  • Comments Off
tips en inspiratie voor Feng Shui keuken

Wil jij graag een Feng Shui keuken creëren en ben je nog op zoek naar tips en inspiratie? Dan ben je hier op de juiste plek! In de keuken wordt voedsel bereid en voeding heeft een grote invloed op je welzijn en gezondheid. Feng Shui ziet de keuken dan ook als het hart van de woning. Er zijn een aantal zaken heel belangrijk in een Feng Shui keuken. Denk aan de plaats en het ontwerp van de keuken, maar ook aan de kleuren in de keuken en het type fornuis. We vertellen er je graag meer over in deze blogpost!

Feng Shui keuken: plaats van de keuken

Het is niet altijd mogelijk om de plaats van je keuken te kiezen. Maar de beste ligging voor een Feng Shui keuken is eigenlijk aan de achterkant van de woning. Op een plek waar deze ruimte niet direct kan gezien worden bij het binnenkomen. Is dit wel het geval? Dan kan je dit creatief oplossen door een (kralen) gordijn of schuifdeur te voorzien. Een andere mogelijkheid is een opvallend voorwerp voor de keuken te plaatsen waar de aandacht meteen naartoe wordt getrokken, zodat men niet direct naar de keuken kijkt. 

Feng Shui keuken

Opgeruimd staat netjes

Het is ook zeer belangrijk dat de keuken altijd netjes en opgeruimd is. Als er apparaten zijn die je niet meer gebruikt of die kapot zijn, haal ze dan weg uit de keuken. Hetzelfde geldt voor de verlichting. Zijn er lampen of andere onderdelen kapot? Verwijder ze dan zo snel mogelijk want een Feng Shui keuken staat gelijk aan een keuken die clean is.

Ontwerp van de keuken

Volgens de regels van Feng Shui zou de persoon die kookt een belangrijke plaats in de keuken moeten innemen. Het liefst met het gezicht naar de deur en niet naar de muur. Echter is dit in de praktijk nauwelijks het geval. Gelukkig kan je dit gemakkelijk oplossen door spiegelend materiaal achter het fornuis te plaatsen, zodat je ziet wat er achter je gebeurt als je aan het koken bent. Dit kan een RVS achterwand of spiegel zijn, maar ook glimmende tegels. 

Een open keuken of kookeiland is een perfecte situatie omdat je zo een goed beeld hebt over de hele ruimte. Hier lees je nog meer over de voordelen van een kookeiland in de keuken

Feng Shui

Het fornuis

In een Feng Shui keuken staat het fornuis voor welvaart en gezondheid. Daarom zou je alle pitten van het fornuis even vaak moeten gebruiken. Daarnaast zou je moeten proberen om een evenwicht te vinden tussen traditionele en moderne bereidingswijzen. Veel Feng Shui adviseurs geven de tip om te koken op gas in plaats van elektrisch te koken of de magnetron te gebruiken. 

Wanneer het fornuis niet of nauwelijks wordt gebruikt, ziet de Feng Shui dit als het laten liggen van kansen en mogelijkheden. Af en toe eens koken met het fornuis is dus een must.

Kleuren in de Feng Shui keuken

De beste kleuren zijn wit, geel, blauw, bruin, beige en grijs. Oranje, rood en roze kunnen ook, maar dan liefst als accent of met mate, en niet als dominante kleur. Groen en bruin kunnen samen of apart gebruikt worden. Ze doen denken aan hout en zijn daarom de perfecte aanvulling voor de keuken waar het element vuur op de voorgrond staat. Geel is ook een goede keuze want dit doet denken aan aarde, wat een goede tegenhanger is van vuur. 

Zo, hopelijk kunnen deze tips en inspiratie je helpen bij het creëren van een Feng Shui keuken. Als finishing touch kan je verse bloemen of vers fruit op het aanrecht zetten. Dit brengt positieve energie en het staat ook nog eens ontzettend leuk!

Previous «
Next »