Hoe lang gaat een vaatwasser gemiddeld mee?

  • Joey
  • maart 8, 2022
  • Comments Off
Hoe lang gaat een vaatwasser gemiddeld mee

Op de vraag hoe lang een vaatwasser gemiddeld meegaat is geen eenduidig antwoord te geven. Het ligt namelijk hoe je het apparaat gebruikt en daarnaast is er een groot verschil tussen merken onderling. Gemiddeld gemiddeld kun je zeggen dat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee gaat, dat hangt echter wel af van de kwaliteit van de vaatwasser. Als je elke dag één programma draait, komt de levensduur van een machine neer op zo’n 6 tot 12 jaar. Maar de levensduur van een vaatwasser is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. 

Zo is het gebruik van de vaatwasser erg belangrijk. Hoe vaak per week laat je de vaatwasser draaien? Welke wasprogramma’s gebruik je? En in welke ruimte komt een vaatwasser te staan? Een tot de nok toe gevulde vaatwasser zal aanzienlijk meer te verduren hebben tijdens een wasbeurt dan een half lege. Een half lege vaatwasser draait dan weer extra, terwijl je ook kunt wachten tot deze vol is.

Groot verschil tussen merken onderling

Daarnaast is er een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken van vaatwassers en dit zegt wel degelijk iets over de levensduur van een vaatwasser. Schaf je een relatief dure vaatwasser aan, dan mag je er ook vanuit gaan dat deze vaatwasser langer meegaat. De prijs is mede hoger, omdat er beter materiaal in de vaatwasser verwerkt zit. Het is dus ook inderdaad zo dat een duurder merk, zoals bijvoorbeeld Bosch of Miele, langer mee gaat.

Een vaatwasser wordt bijna dagelijks gebruikt. Je wilt er dus graag zeker van zijn dat je een betrouwbaar merk in huis haalt. Maar wat heeft nu eigenlijk invloed op de levensduur van afwasmachines? We zien dus veel verschil tussen merken onderling, maar ook per type kunnen er verschillen ontstaan. Zo is het natuurlijk begrijpelijk dat een high-end, en daardoor duurder, model langer meegaat dan een goedkoop model. De prijs zegt dus tot op zekere hoogte wel iets over hoe lang een vaatwasser meegaat. Over het algemeen maken duurdere merken gebruik van duurzamere materialen dan goedkopere merken.

Hoe lang gaat een vaatwasser mee

Gebruik heeft ook veel invloed

Daarnaast is het gebruik natuurlijk ook van invloed op de levensduur van een vaatwasser. Hoe vaak gebruik je jouw afwasmachine in de week en welke programma’s gebruik je? Doe je de vaatwasser elke keer tot de nok toe vol met vuile borden, dan is de machine aan meer slijtage onderhevig. Ook de plaatsing heeft invloed op het aantal wasbeurten: zet je de afwasmachine in een vochtige ruimte, dan zal deze eerder problemen gaan vertonen dan wanneer deze in een verwarmde bijkeuken staat.

De levensduur van vaatwassers wordt weergegeven in het aantal wasbeurten voordat er problemen ontstaan. Uiteraard is dit een gemiddelde, wat is samengesteld op basis van ervaringen van reparateurs. Zo heeft een Miele vaatwasser een levensduur van ongeveer 5000 afwasbeurten… een Candy of Indesit afwasmachine gaat echter maar zo’n zo’n 1500 afwasbeurten mee. 

Met name Miele en ASKO afwasmachines scoren erg goed op het gebied van de verwachte levensduur, en ook AEG, Bosch en Siemens modellen gaan langer mee dan gemiddeld. Onthoud natuurlijk wel dat dit een inschatting van de levensduur is. Het aantal afwasbeurten zegt iets over hoe vaak je de vaatwasser kunt gebruiken voordat er problemen ontstaan.

Berekening hoe lang jouw vaatwasser mee gaat

Op basis van het aantal wasbeurten kun je berekenen hoeveel jaren de vaatwasser probleemloos mee zal gaan. Gemiddeld wordt een vaatwasser ongeveer 5 afwasbeurten per week gebruikt in een Nederlands huishouden. Gebruik jij de vaatwasser vaker of juist minder vaak? Geen probleem, want met onderstaande berekening kun je de levensduur in jaren berekenen. 

levensduur van een vaatwasser

Deel het totaal aantal afwasbeurten door het aantal wasbeurten per week en deel de uitkomst vervolgens door 52 om het aantal jaren te krijgen. Bijvoorbeeld: Je hebt een vaatwasser en gebruikt deze elke dag? Dan deel je 3500 eerst door 7. Dat is 500. Deel dit vervolgens door 52 (een jaar heeft 52 weken). Zo kom je op een gemiddelde levensduur van 9,6 jaar.

Meer tips voor een lange levensduur van de vaatwasser

Uiteraard is een goed onderhoud erg belangrijk om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een schone vaat uit jouw machine, zonder dat die gebreken gaat vertonen. Zo kun je de levensduur van de vaatwasser verlengen door de machine regelmatig een grondige reinigingsbeurt te geven. Zodoende ontstaan er minder snel problemen zoals verstoppingen of lekkages. Hieronder nog enkele andere tips:

– Maak de afwasmachine schoon en spoel deze door met soda, zodat vet- en vuil ophopingen worden verwijderd.

– Gebruik de halve belading functie niet te vaak. Wacht liever iets langer en draai dan een afwasprogramma met de maximale capaciteit.

– Vervang elke 5 jaar de waterafvoerslang om verstopping en slechte afvoer van water te voorkomen.

Previous «
Next »