Hoe lang kan je koffie bewaren en hoe doe je dat?

  • Vanessa
  • oktober 15, 2021
  • Comments Off
tips om koffie te bewaren

De meeste mensen zijn het erover eens: een kop koffie smaakt het best wanneer het vers gezet is. Wie niet iedere dag koffie drinkt, vindt het waarschijnlijk fijn om te weten dat koffie niet snel slecht wordt. Jammer genoeg verliest het wel zijn smaak. Hoelang kan je koffie bewaren en hoe doe je dat? Wij vertellen het je graag in deze blogpost!

Hoe lang kan je koffie bewaren?

Koffiebonen kan je langer bewaren dan gemalen koffie. Vers gebrande bonen blijven maar liefst drie tot vier weken lekker. Gemalen koffie verliest reeds na tien tot veertien dagen een groot deel van zijn smaak. Zuurstof is hiervan de grote boosdoener. Wanneer je koffie blootstelt aan de lucht, dan geeft het zijn aroma en zuurstof af, en verliest het z’n smaak en intensiteit.

Hoe koffie bewaren?

Het is natuurlijk ook belangrijk hoe je koffie bewaart. Bewaar je koffie in de originele verpakking? Probeer er dan zoveel mogelijk lucht uit te krijgen en de zak goed af te sluiten. Nog beter is om die verpakking in een goed afgesloten blik of bus te stoppen die niet veel groter is dan de verpakking zelf. Koffie neemt namelijk de smaak op van de omgevingslucht. 

Het is geen goed idee om je koffie in de koelkast te bewaren waar je bijvoorbeeld ook straffe kazen in legt. Daarnaast is het vochtgehalte in de koelkast ook niet goed voor de versheid van je koffie. Je kunt het best koffie bewaren op een donkere, koele en droge plaats.

Hoe lang kun je koffiecups bewaren? 

Koffiecups voor in je espresso apparaat kan je lang bewaren, dikwijls tot een jaar na de productiedatum. De belangrijkste reden is dat ze hermetisch afgesloten zijn waardoor de smaak lang behouden blijft. De vervaldatum op de verpakking van de cups is een goede richtlijn om te weten hoelang je ze kunt bewaren. Dit geldt overigens ook voor koffiepads.

Hoe koffie bewaren die gezet is?

Heb je ‘s ochtends een volle koffiekan gezet, maar heb je genoeg na een kopje? Dan giet je de verse koffie best zo snel mogelijk in een thermoskan of thermische kan. Een handige tip is om de thermos eerst even met heet water te vullen om hem voor te verwarmen. Hoelang je koffie warm blijft, hangt af van de kwaliteit van je thermoskan. Dikwijls gaat het om zo’n twee uurtjes. 

Ben je niet van plan om de gezette koffie in die tijd op te drinken? Dan kan je de koffie in de koelkast bewaren. Dit is tevens ideaal om er heerlijke ijskoffie van te maken!

Kan koffie in de diepvries?

De echte koffieliefhebbers zullen hier geen voorstander van zijn, maar gebrande koffiebonen kan je het best in de diepvries bewaren. Let wel goed op met condens want koffie heeft een hekel aan vocht! Doe de bonen bij voorkeur in kleine porties in een luchtdichte zak en vries ze in. Je moet ze niet ontdooien als je ze er opnieuw uithaalt. Je maalt ze wel best direct want bij het ontdooien is er ook condens. Wanneer de bonen ontdooid zijn, mag je ze niet meer opnieuw invriezen.

Hoe lang kan je koffie bewaren

Meer lezen over koffie?

5 tips voor koffie thuis

Koffiezetapparaat ontkalken: zo pak je dat aan!

Een koffiezetapparaat als eye catcher in je keuken

Previous «
Next »