Hoe manage ik mijn Smart home met Somfy TaHoma?

 • Keuken
 • september 11, 2018
 • Comments Off

Slimme mensen kiezen voor een slimme woning. Waarom zou je zelf het werk doen als er apparaten zijn die standaard taken voor je kunnen uitvoeren? Door jouw huis te automatiseren houd je meer tijd over voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn, zoals leuke dingen doen met familie en vrienden. Met de Somfy TaHoma kun je een smart home heel eenvoudig onderhouden op basis van één app waarmee je alle slimme apparaten in huis kunt bedienen. Zelfs apparaten van andere merken zijn te koppelen. Hoe je iedere smart home kunt bedienen met de Somfy TaHoma en bijbehorende app lees je op deze pagina.

Een smart home heeft een hart nodig

Je leest veel over slimme verlichting, luidsprekers en andere handige gadgets in huis, maar niet iedereen weet dat je voor optimaal gebruik van deze apparatuur ook een slimme besturing nodig hebt. In tegenstelling tot een normale wifi router die zorgt dat je overal in huis gebruik kunt maken van internet, is een “bridge” zoals de Somfy TaHoma specifiek gemaakt om al die slimme apparaten samen te brengen. Via de software kun je deze apparaten in huis koppelen, bedienen en instellen naar eigen voorkeur. Anders moet je voor ieder apparaat weer een aparte applicatie gebruiken. Jouw armen en benen werken immers ook samen, deze slimme brug is het hart van jouw smart home, of misschien het brein?

Wat is is de Somfy TaHoma?

De TaHoma box is hardware, een slim kastje dat je verbindt met het internet. Het is een universeel inzetbaar systeem dat kan communiceren met enorm veel smart home apparaten. Daarnaast is er de software in de vorm van een multi platform applicatie die werkt op zowel PC als mobiele apparaten. Naast de bediening van Somfy smart home apparatuur is het ook mogelijk om veel andere producten te bedienen zoals de Philips Hue verlichting en de Sonos slimme speakers. Hoewel de meest functies van toepassing zijn op de woning, kun je via de app op je mobiel ook buiten de woning apparaten bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld iemand aan de deur te woord staan dankzij  een slimme deurbel, of de rolgordijnen op afstand sluiten. Door notificaties in te stellen word je op de hoogte gehouden van nieuwe gebeurtenissen in en rond de woning.

Welke apparaten kan ik bedienen?

Er zijn tientallen merken en honderden apparaten die je kunt gebruiken om werkelijk ontelbare combinaties te maken. Denk aan dit soort slimme oplossingen in huis:

 • Alarmsysteem
 • IP camera
 • Garagedeur
 • Raamdecoratie
 • Rookmelder
 • Verlichting
 • Luidsprekers
 • Thermostaat

En nog veel meer…

Bedieningsmogelijkheden

De centrale bediening vindt plaats via software die je op verschillende apparaten kunt bedienen. Dit zijn de drie voornaamste categorieën met daarbij de meest voorkomende toepassingen:

 • Computer: Via de desktop software kun je op een PC of laptop jouw smart home bedienen. Met name voor persoonlijke beveiliging wordt vaak een vaste computer gebruikt. Denk aan het bekijken van beelden die via de IP camera in de cloud zijn opgeslagen. Hiervoor hoef je niet eens aparte software te installeren, het werkt direct via de browser. Zo kun je ook op de computer van iemand anders jouw smart home benaderen op basis van jouw persoonlijke login informatie.
 • Tablet: Dit is bij uitstek de perfecte manier om thuis de slimme apparaten in te stellen, en nieuwe mogelijkheden te testen. Een tablet heeft een aangenaam groot scherm maar is toch draagbaar. Je kunt alle informatie in de app duidelijk zien, en instellingen naar wens instellen.
 • Smartphone: In veel opzichten is de mobiele app gelijk aan de tablet applicatie, met het voornaamste verschil dat het scherm wat kleiner zal zijn. Zo kun je op je werk of tijdens de vakantie jouw huis in de gaten houden, en waar nodig apparaten op afstand bedienen. De centrale app bij het Somfy TaHoma systeem kan gebruikt worden met veel slimme apparaten van diverse merken.

Hoe werkt de app?

De Somfy app is eenvoudig om te gebruiken maar toch heel veelzijdig. Er zijn drie menu’s om verschillende instellingen te maken:

 • Agenda: In het weekend heb je wellicht andere wensen dan op werkdagen. In het agenda menu kun je verschillende voorkeuze programma’s maken met bijvoorbeeld tijdschakelaars die op verschillende tijdens geactiveerd worden.
 • Smart: Sensoren functioneren als de ogen en oren van een smart home systeem. Zo kun je de gordijnen automatisch laten sluiten wanneer het buiten donker wordt, of laat de verlichting inschakelen wanneer het rookalarm afgaat.
 • Scenario’s: Je kunt in dit menu een keten aan toepassingen samenstellen. Zo kun je de rolluiken laten sluiten, de lampen uitschakelen en de thermostaat wat lager laten gaan wanneer je de woning verlaat.

De Somfy TaHoma brengt alle slimme functies in huis samen, het is niet alleen het hart van een Smart Home maar ook het brein.

 

Previous «
Next »