Met deze tips bespaart u eenvoudig energie in de keuken

  • Keuken
  • september 1, 2020
  • Comments Off
energie besparen keuken

De keuken is in bijna elk huis een plaats waar veel energie verbruikt wordt. Niet alleen de lichten en de verwarmingen kosten energie, er staan in de meeste keukens ook een aantal grote toestellen die veel verbruiken. Gelukkig kunt u met een paar kleine aanpassingen makkelijk energie besparen in de keuken.

Energie besparen tijdens het koken

Een van de grootverbruikers in de keuken is het fornuis, maar een paar eenvoudige trucjes kunnen u heel wat energie en geld besparen. Denkt u er bijvoorbeeld altijd aan om deksels op uw kookpotten te zetten? Het kan u wel 25 procent energie besparen. Een andere tip is om niet meer water te verwarmen dan u nodig heeft. Eten opnieuw opwarmen is dan weer zuiniger in een microgolfoven dan in een gewone oven. Gebruikt u toch de oven, spreid het eten dan goed over de schaal uit. Zo is het sneller warm. Wist u dat ook het soort fornuis een verschil maakt? Gas is efficiënter dan elektriciteit en inductie is het zuinigst. Een inductiekookplaat verbruikt tot 40 procent minder energie dan een elektrisch vuur.

Zuiniger omspringen met de koelkast en diepvriezer

Ook de koelkast en diepvriezer nemen een grote hap uit uw energiebudget. U kunt het verbruik beperken door de temperatuur in de gaten te houden. Een koelkast presteert het best tussen 4 en 6 °C en de ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18 °C. Elke graad kouder zorgt voor maar liefst 5 procent extra verbruik. Let er ook op dat u geen warm voedsel in de koelkast of diepvriezer zet. Zorg er ten slotte voor dat er zich geen ijslaagje vormt. Per 2 mm ijs verspilt u 10 procent meer energie.

Minder energie verspillen aan de vaat

Een vaatwasser is heel handig, maar verbruikt helaas ook veel energie. Doe de vaat liever met de hand. Gebruikt u toch de vaatwasser, zet die dan alleen aan als hij helemaal gevuld is. Sommige machines hebben ook een eco-programma dat veel energie kan besparen.

Kies voor de energieleverancier met de laagste tarieven

Energie vergelijken is de gemakkelijkste manier om te besparen op de energierekening is. Al die kleine trucjes kunnen u in het totaal best wat geld besparen, maar het overstappen is de meest effectieve manier om geld te besparen. Overstappen naar een andere energieleverancier kan u al snel 450 euro per jaar besparen. Het bespaarde geld kunt u bijvoorbeeld uitgeven aan nieuwe apparatuur voor in de keuken.

Previous «
Next »