Je gebruikt al jaren dezelfde pan, maar nu is deze toch echt aan vervanging toe. Als je een nieuwe pan gaat kopen, kom je er al snel achter dat er vele verschillende soorten pannen zijn. Om je een duidelijk beeld te geven van alle type pannen, worden de verschillende soorten pannen op deze pagina kort beschreven.
Een koekenpan
Een koekenpan kun je gebruiken om vlees te bakken, maar ook om vis klaar te maken of een eitje te bakken. Ook is de pan geschikt voor het bakken van pannenkoeken.
Hapjespannen
Een hapjespan lijkt een beetje op een koekenpan, maar dan is deze pan wat hoger. Ook zit er vaak een deksel bij. Je gebruikt een hapjespan om gerechten in grotere hoeveelheden te bakken en/of te stoven.
Kookpannen
In een kookpan kun je ingrediënten koken. Er zijn verschillende soorten kookpannen. Zo zijn er speciale soorten kookpannen voor inductieplaten, maar ook voor gasfornuizen.
Wokpannen
Een wokpan gebruik je om vis, vlees en/of groente te wokken. Als je bepaalde ingrediënten wokt, bak je ze voor korte tijd op hoge temperatuur. Wokken is erg populair in de Aziatische keuken.
Grillpannen
Een grillpan ziet er heel anders uit dan de andere soorten pannen. Deze pan is plat en breed en heeft vaak een golvende vorm. Je gebruikt de grillpan om vlees of vis te grillen.
Soeppannen
Een soeppan is een grote en hoge pan. De pan is uitermate geschikt voor het bereiden van een grote hoeveelheid soep. Je kunt dit type pannen ook gebruiken om spaghetti te koken, want de pan is hier zeker hoog genoeg voor.
Stoompannen
Een stoompan is een pan die uit twee onderdelen bestaat. Het gaat om de onderpan en de stoominzet. De stoominzet gebruik je om voedingsmiddelen te stomen.
Keramische pannen
Keramische pannen zijn metalen pannen met een keramische coating. Door deze coating bakken voedingsmiddelen minder snel aan, ook als je weinig of zelfs helemaal geen boter gebruikt in de pan.