Hoe maak je je airfryer goed schoon?

  • Joey
  • december 9, 2022
  • Comments Off
Hoe maak je je airfryer goed schoon

De airfryer is enorm populair in de keuken. En dat is niet zo vreemd: het is een gezonder alternatief van frituren en het is heel gemakkelijk in gebruik. Het is wel belangrijk om dit apparaat zo goed mogelijk schoon te houden. Maar hoe maak je je airfryer goed schoon? Met de volgende tips kan jij de airfryer schoonmaken als een pro!

1. Doe het regelmatig

De belangrijkste tip is om je airfryer regelmatig schoon te maken. Als je dit goed bijhoudt, kost het je nog maar weinig moeite. Wanneer je er te lang mee wacht, gaat het vuil aankoeken waardoor je er veel meer werk aan hebt. Heb je de airfryer gebruikt? Maak hem daarna dan meteen schoon om aangekoekte etensrestjes te voorkomen.

2. Airfryer schoonmaken met afwasmiddel

Hoe maak je je airfryer goed schoon? De gemakkelijkste manier om dit apparaat schoon te maken is met afwasmiddel. Zet de losse bak en het mandje van je airfryer in een sopje met afwasmiddel en schrob het vuil er met een afwasborstel af. Moet je een aangekoekte airfryer schoonmaken? Laat het dan een tijdje weken alvorens je gaat schrobben. Als het goed is, zijn de vetvlekken als sneeuw voor de zon verdwenen. Afwasmiddel werkt namelijk net zo goed als een ontvetter. 

3. Airfryer reinigen als hij nog warm is

Hoe maak je de binnenkant van de airfryer schoon? Een handige tip: reinig het apparaat als het nog een beetje warm is. Je kunt hem bijvoorbeeld al in een sopje met afwasmiddel zetten voordat je aan tafel gaat om te eten. Als de onderdelen van het apparaat nog warm zijn, is het vet nog vloeibaar en komt het er een stuk makkelijker af. Dat betekent: minder hard schrobben!

Tefal Easy Fry EY4018
Tefal Easy Fry EY4018
Tristar Dubbele Airfryer FR-6970
Tristar Dubbele Airfryer FR-6970
500 airfryer gerechten
500 airfryer gerechten
Lekkere en snelle recepten voor de Airfryer
Lekkere en snelle recepten voor de Airfryer

4. Airfryer schoonmaken vaatwastablet

Misschien heb je wel eens gehoord dat je het apparaat in de vaatwasser mag stoppen. Dat is zeker mogelijk, maar echt blij wordt je apparaat hier niet van. De antiaanbaklaag kan zo langzaamaan beschadigen en ook het handvat zal er lelijk van worden. Eens in de zoveel tijd je airfryer schoonmaken in de vaatwasser kan dus wel, maar maak er liever geen gewoonte van.

Wat je wél kunt doen: je airfryer schoonmaken met een vaatwastablet. Leg een vaatwastablet in het mandje van het apparaat en giet de mand vol met kokend water. Laat dit minstens een halfuurtje inwerken, reinig het mandje vervolgens met een zachte spons en eventueel wat afwasmiddel. En voilà: je apparaat is weer goed schoon!

5. Verwarmingselement airfryer schoonmaken

Stinkt je airfryer als je hem gebruikt? Dan is de kans groot dat het verwarmingselement vies is geworden. Dit kan ook gebeuren door het vet dat opspat. Om dit te voorkomen is het belangrijk om ook het verwarmingselement regelmatig schoon te maken. Doe dit niet als het element nog gloeiend heet is, maar laat hem eerst even afkoelen. Daarna ga je er met een vochtige doek en wat druppels afwasmiddel overheen. Op die manier komen de vlekken er waarschijnlijk snel af. Let op: gebruik geen hardnekkige reinigingsmiddelen, afwasmiddel blijft het beste schoonmaakmiddel in dit geval!

Lees ook: Airfryer gebruiken: 6 veelgemaakte fouten

Previous «
Next »