Verse kruiden kweken in de keuken: zo doe je dat!

  • Joey
  • september 21, 2022
  • Comments Off
Verse kruiden kweken in de keuken

Of je nu een snelle lunch wilt maken of een uitgebreid culinair gerecht: het is nooit helemaal af zonder verse kruiden. En wat is er nu leuker dan deze kruiden zelf te kweken in de keuken? In dit artikel lees je welke kruidenplantjes geschikt zijn voor binnen en geven we je tips hoe je het kweken het beste kunt aanpakken. Verse kruiden kweken in de keuken is makkelijker dan je denkt!

Welke kruiden kweken in de keuken? 

Het is uiteraard mogelijk om verschillende kruiden buiten in je moestuin te zetten. Maar om het jezelf gemakkelijk te maken, is het ook heel prettig om kruidenplantjes in de keuken te plaatsen. Je kunt hier een speciaal kruidenrek voor kopen, maar je kunt de kruidenplantjes ook gewoon in kleine bloempotjes op de vensterbank zetten. 

Welke kruiden kun je binnen kweken? Deze 6 kruiden mogen niet in je keuken ontbreken. Denk aan basilicum, bieslook, dille, koriander, oregano en peterselie. Daarnaast zijn munt, tijm en rozemarijn ook ideale kruidenplantjes voor in de keuken. 

zo kun je verse kruiden kweken in de keuken

Daglicht voor kruidenplantjes in de keuken

Hoe kruiden kweken in de keuken? Om de kruiden zo goed mogelijk te laten groeien, hebben ze voldoende daglicht nodig. Zo’n vijf à acht uur per dag is perfect! Het is wel belangrijk om direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Denk dus goed na over waar je de plantjes wilt zetten. Wanneer je de kruiden planten op de vensterbank wilt zetten, schaf dan goede raamdecoratie aan die het directe zonlicht breekt, maar wel daglicht doorlaat.

Kruiden kweken binnen led

Komt er weinig daglicht in je keuken? Of wil je de verse kruidenplantjes tijdens de donkere wintermaanden een beetje helpen? Maak dan gebruik van kunstlicht. Er zijn speciale LED groeilampen, kweeklampen en potten met ingebouwde verlichting verkrijgbaar. Je kunt deze kopen in diverse tuincentra. Je kunt trouwens ook je werkruimte verlichten met led, heb je daar al eens aan gedacht?

De ideale temperatuur

Naast daglicht speelt de temperatuur in de keuken ook een belangrijke rol. Een temperatuur tussen de 18 en 24 graden is perfect, wat dus neerkomt op de gemiddelde kamertemperatuur. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur niet te veel schommelt. Het is dus niet verstandig om de kruidenplantjes op een oven of magnetron te plaatsen aangezien dit erg warme plekken zijn. Maar let op: ook koude plekken zijn slecht voor kruidenplanten. Hou hier dus rekening mee wanneer je de bloempotten vlakbij de buitendeur of bij het raam zet.

Verse kruiden kweken in de keuken zo doe je dat

Verse kruiden labelen

Tenslotte is het handig om alle verse kruiden te labelen. Goede koks kunnen de verschillende kruiden dan wel prima uit elkaar houden, maar thuis kan een label met de naam erop nog goed van pas komen. Hoe jammer zou het zijn dat je uitkijkt naar een kopje verse muntthee en per ongeluk een paar basilicum blaadjes in het kopje doet? Juist, dat wil je toch wel vermijden!

Previous «
Next »