Verstopte gootsteen? Handige tips om deze te ontstoppen

  • Keuken
  • april 12, 2021
  • Comments Off
verstopte gootsteen

Wanneer het water niet meer wegloopt, dan zit je met een probleem. Een verstopping! Dit kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben, van het afgieten van het vet van bijvoorbeeld de spekreepjes, tot zeepresten of kruimels. Vaak is het vooral een combinatie tussen verschillende factoren, waardoor het op lange termijn fataal afloopt. Je gootsteen ontstoppen kan je gelukkig meestal zelf doen. Deze tips helpen daarbij.

Soda, azijn en cola

Het is niet nodig om meteen het grove geschut boven te halen. Er zijn heel wat doe-het-zelfmiddelen die ook kunnen helpen en die een stuk minder schadelijk zijn voor het milieu. Een voorbeeld daarvan is heet water in combinatie met soda of azijn. Hierbij giet je wat soda of azijn in je afvoer en gooi je er vervolgens minstens een liter kokend water over. Daarnaast zou ook Coca-Cola – tevens een wondermiddeltje voor aangebrande pannen – goed werken, maar dit moet je dan wel zo’n half uurtje in laten trekken vooraleer je er kokend water over giet. Deze doe-het-zelftips werken over het algemeen wel enkel bij kleinere verstoppingen.

Steek de handen uit de mouwen

Wanneer deze middeltjes niet werken, is het tijd voor wat meer moeite. Nu zal je ook fysiek aan het werk moeten gaan. Een bekend middeltje is de plopper. Hierbij bedek je de afvoer en maak je een duwende en trekkende beweging zodat de afvoer vacuüm wordt gezogen. Hierdoor zou de prop los moeten komen. Er bestaan ook vacuümpompen waarmee je hetzelfde effect kan bekomen. Als de plopper geen oplossing biedt, draai je de zwanenhals los en controleer je even of er geen lokaal vuil zich ophoopt. Nu kan je meteen ook even met een ontstoppingsveer aan de slag gaan.

Vloeibare ontstopper gebruiken

Als deze middeltjes niet werken, kan je een vloeibare ontstopper proberen. Deze ontstoppers hebben krachtige bestanddelen die de verstopping oplossen, maar veelvuldig gebruik is afgeraden. Daarom probeer je best eerst de voorgaande methoden. De samenstelling van de vloeibare ontstopper bepaalt de mogelijkheden. Voor het oplossen van bijvoorbeeld haren zijn andere bestanddelen nodig dan voor het oplossen van tandpasta, vet of zeepresten. De fabrikant geeft over het algemeen wel aan waarvoor de ontstopper al dan niet geschikt is.

Bel een hulplijn

Lukt het nog steeds niet? Bel dan een loodgieter of ontstoppingsservice. Een goede loodgieter zal het probleem bepalen en lokaliseren en vervolgens heel gericht ingrijpen. Dit kan door middel van chemische producten die een stuk sterker zijn dan wat jij in de winkel kan verkrijgen, maar het kan ook mechanisch. Soms wordt er zelfs een camera bij gehaald en vindt er een kijkoperatie plaats om heel specifieke verstoppingen weg te werken.

Tip: sommige fabrikanten van vloeibare ontstoppers bieden een niet-goed-geld-terug-garantie op hun producten. Mits voorlegging van de loodgietersfactuur betalen zij dan de aankoopprijs terug. Ga de voorwaarden na en houd de bewijsstukjes goed bij.

Beter voorkomen dan genezen

Wanneer de verstopping uiteindelijk is opgelost, doe je er goed aan om na te denken over hoe je het in de toekomst kan voorkomen. Enerzijds gaat het dan om het veranderen van gewoontes. Spoel bijvoorbeeld de borden na het eten niet zomaar af, maar schraap eerst de etensresten weg boven de vuilbak. Het installeren van een filter is eveneens een goed idee. Denk ten slotte na over het installeren van een waterontharder. Ook kalk kan namelijk voor nare effecten zorgen.

Previous «
Next »