Minder energie verbruiken in je keuken: 6 handige tips

  • Vanessa
  • april 14, 2021
  • Comments Off
inductieplaat voor energiebesparing

Wil je proberen energie te besparen in de keuken of zou je graag bewuster omgaan met je verbruik in de keuken? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blogpost delen we zes handige tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Minder energie verbruiken in je keuken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn!

1. Minder verbruiken in je keuken: doe de kraan dicht

Onze eerste tip is om zuinig te zijn met water. Je kunt per minuut 6 liter water besparen door de kraan dicht te draaien als je je handen wast of je tanden poetst. Heb je een lekkende kraan? Laat deze dan zo snel mogelijk repareren. Hiermee voorkom je dat er 15 liter water per dag verloren gaat. Dit komt overeen met bijna 5.500 liter water per jaar!

2. Kies voor een slimme keukenindeling

Door de hitte van een oven of magnetron moeten de koelkast en diepvries meer energie verbruiken om de temperatuur laag te houden. Echter kan je dit probleem makkelijk verhelpen door een kast tussen deze apparaten te plaatsen. Zo kan je eenvoudig energie besparen en dus minder verbruiken in je keuken.

3. Ga voor inductiekookplaten

Inductiekookplaten zijn energiezuiniger én sneller dan traditionele en keramische kookplaten. Alleen de pannen worden verhit en niet de kookplaat zelf. Op die manier verspil je minder hitte, zeker als je met het deksel op de pan en met het juiste formaat pan kookt. Bij inductiegebruik ontstaat de warmte direct in de bodem van de pan en in de inhoud ervan. Daarnaast koelt de zone snel af wanneer je de pan weghaalt. Dat is niet alleen ecologisch, maar ook veilig met kinderen in de buurt.

energie besparen in keuken

4. Sorteren moet je leren

Afval sorteren heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats bespaart het energie en grondstoffen. Voor de winning van de grondstoffen en de productie van nieuwe materialen is dikwijls veel meer energie nodig dan voor hergebruik van oude materialen. Door afval te sorteren, vermindert ook nog eens de uitstoot van koolmonoxide en komen er veel minder schadelijke stoffen in het milieu terecht. Zeker een puntje om bij stil te staan!

5. Drink kraantjeswater

Door kraantjeswater te drinken, reduceer je de uitstoot van koolmonoxide en bespaar je natuurlijke hulpbronnen die elders nodig zijn voor het fabriceren van kunststof en glazen flessen van gebotteld water. Hiermee kan je flink wat geld besparen! Daarnaast is de kwaliteit van flessenwater niet altijd beter dan het leidingwater. Woon je in een regio waar veel kalk in het water zit? Dan kan je eventueel een waterontharder kopen. Dit komt je nog steeds goedkoper uit dan wanneer je telkens flessen water in de winkel koopt.

6. Gebruik de vaatwasser

Tenslotte kan je veel water besparen in de keuken door de vaatwasser te gebruiken. Wanneer je met de hand afwast en de vuile vaat onder de kraan afspoelt, verbruik je tot wel zeven keer zoveel water dan wanneer je de borden zonder etensresten in een vaatwasser stopt. Hierbij is het wel belangrijk dat je een vaatwasser met energieklasse A gebruikt en dat je de vaatwasser pas start wanneer deze is volgeladen. Het spreekt voor zich dat je niet minder zal verbruiken in je keuken als je de vaatwasser laat draaien voor drie borden en vijf messen.

Lees ook: Energie besparen met keukenapparatuur

Previous «
Next »