Je koelkast schoonmaken, hoe vaak doe jij het? De kans is groot dat het schoonmaken van je koelkast al een tijdje geleden is. Het is best een klusje om de planken vol potjes en sauzen leeg te halen. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen zodat je koelkast fris blijft ruiken. Bovendien is het ook een stuk hygiënischer wanneer je jouw koelkast regelmatig een grondige schoonmaakbeurt geeft. En wat ook handig is meegenomen: je koelkast verbruikt minder energie als hij schoon is! Heb je geen idee hoe je moet beginnen? De volgende stappen helpen je een handje op weg!
Koelkast schoonmaken: haal alles eruit
Er bestaat helaas geen magisch trucje waarmee je de koelkast in één keer kunt leeg halen. Dat klusje moet je dus nog altijd zelf doen, maar eigenlijk is dat net goed want zo kan je in een oogopslag zien welke voedingswaren er allemaal in je koelkast staan. Wellicht kom je dingen tegen waarvan je niet eens wist dat je ze nog had.
Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact en dan kan je alles eruit beginnen halen. In de winter kan je de etenswaren gerust even buiten zetten, maar in de zomer is het aangeraden om een koeltas met koelelement bij de hand te hebben. Deze koeltas is natuurlijk wel klein, dus maak je koelkast niet schoon op het moment dat je juist de weekboodschappen hebt gedaan.
Binnenkant van koelkast schoonmaken
Is je koelkast leeg? Dan kan je beginnen met schoonmaken! De planken van je koelkast en de groentelades kan je er meteen uit halen. Op die manier kan je ze gemakkelijk reinigen in de gootsteen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is warm water, een beetje allesreiniger of afwasmiddel en een microvezeldoekje. Daarna kan je er nog eens met een vochtige en vervolgens droge doek overheen gaan.
Handig om te weten is dat veel onderdelen van je koelkast ook gewoon in de vaatwasser kunnen. Dit geldt overigens niet voor alles dus zoek even op op internet welke delen vaatwasserbestendig zijn en welke niet. Sowieso laat je de planken beter eerst even aan de kamertemperatuur wennen alvorens je ze in een hete vaatwasser stopt. Maar dan nog bespaar je er tijd mee door de onderdelen in de vaatwasser te stoppen.
Maak ondertussen de binnenkant van de koelkast schoon en haal een doekje met afwasmiddel of allesreiniger langs de zijkanten, opnieuw gevolgd door een vochtige en droge doek. Je gebruikt beter geen sponsje want dit kan schade veroorzaken, net als heftige schoonmaakmiddelen trouwens. Maak tijdens het reinigen ook de deurrubber van je koelkast schoon want deze kan best vies zijn.
Zijn zowel de losse onderdelen als de binnenkant schoon? Dan kan je de planken weer in je koelkast doen, de voedingswaren erin zetten en de elektriciteit opnieuw aan zetten. Tenslotte kan je met een doekje nog even de buitenkant schoonmaken.
Hoe vaak moet de koelkast gereinigd worden?
Eens in de maand tot drie maanden moet je je koelkast reinigen. Ongeveer een keer per jaar mag je jouw koelkast nog grondiger schoonmaken. Bij een vrijstaande koelkast kan je dan bijvoorbeeld het rooster aan de achterzijde schoonmaken met een stofzuiger. Minder stof zorgt ervoor dat je koelkast beter werkt. Neem ook af en toe de waterafvoer mee, die onderin de koelkast zit. Met een satéprikker is dat een fluitje van een cent!